Vlaams Parlement keurt Europese Grondwet goed
Vandaag heeft het Vlaams Parlement gestemd over de Europese Grondwet. Op een totaal van 114 stemmen kreeg het verdrag 84 stemmen voor, 29 stemmen tegen en één onthouding. Met deze ruime meerderheid is weer een stap gezet naar de afronding van de Belgische goedkeuringsprocedure, die in april 2005 is gestart.
Federalisering van België
Tegen de achtergrond van het Franse en Nederlandse 'nee' van 29 mei en 1 juni 2005 lijkt de Vlaamse stemming een achterhoedegevecht. In de Belgische context is de goedkeuring van de Europese Grondwet echter actueel, omdat het een nieuw stapje lijkt te zetten in de richting van een verdere federalisering van het land.
Sinds de grondwetswijzigingen van 1970 en 1980 kent België een federale structuur, waarbij veel nationale bevoegdheden zijn overgeheveld naar gewesten en gemeenschappen. Het Vlaams Parlement gebruikt de stemming over de Europese Grondwet om de eigen, onafhankelijke positie ten opzichte van de federale Senaat en Kamer verder te verstevigen.
Het draait om toepassing een nieuw instrument uit de Europese Grondwet: de Subsidiariteitstoets, waarmee nationale parlementen een "gele kaart" kunnen uitdelen aan voorstellen voor nieuwe Europese wetgeving. De toets geeft elk land twee stemmen. In Nederland zijn deze stemmen verdeeld tussen de Eerste Kamer (één stem) en de Tweede Kamer (één stem). In België is de verdeling anders: de federale Senaat en Kamer hebben samen één stem, en de gewesten en gemeenschappen ook één stem.
Voor de gewestelijke stem is bedongen dat de stemgewicht van het Vlaamse Parlement even zwaar weegt als het stemgewicht van de verschillende franstalige parlementen. Hierover zijn op 22 december 2005 afspraken vastgelegd in een interinstitutioneel akkoord die in België politiek relevant blijven, ook als de Europese Grondwet niet van kracht wordt.
Europese Grondwet nog niet definitief bekrachtigd
De Vlaamse premier Yves Leterme kondigde na afloop van de stemming in het Vlaams Parlement aan dat zijn regering de Europese Grondwet nog niet gelijk zal bekrachtigen. Leterme zal zijn handtekening pas zetten als het interinstitutioneel akkoord van december 2005 door alle gewest- en gemeenschapsparlementen is goedgekeurd.
Bron: De Tijd, Vlaams Parlement, 8 februari 2006