Vergaderingen Tweede Kamer
In de Tweede Kamer i worden op vele plaatsen vergaderingen gehouden. Belangrijk onderscheid is dat tussen de plenaire vergadering, waarbij alle 150 leden aanwezig kunnen zijn, en vergaderingen van commissies. Daarnaast houden fracties geregeld vergaderingen.
-
Plenaire vergadering
De vergadering van alle 150 Tweede Kamerleden i noemen we de plenaire vergadering. Deze wordt geleid door de Tweede Kamervoorzitter i en wordt gehouden in de grote vergaderzaal. Er is een publieke tribune. Daarnaast zijn de plenaire vergaderingen live op internet te volgen. Alle plenaire vergaderingen zijn dus openbaar.
-
Commissievergaderingen
Tijdens commissievergaderingen komen Tweede Kamerleden i in kleinere groepen (commissies) bijeen. Geregeld worden zij hierbij vergezeld door ministers i en staatssecretarissen i. De voornaamste taak is het bespreken van beleid en wetsvoorstellen. Tweede Kamercommissies i bepalen zelf wanneer zij vergaderen.
-
Fractievergadering
Fracties in Tweede en Eerste Kamer komen geregeld bijeen om te overleggen. Tijdens fractievergaderingen wordt bijvoorbeeld afgestemd welke inbreng zal worden geleverd bij de behandeling van wetsvoorstellen en van beleidsstukken. In fractievergaderingen in de Tweede Kamer i wordt ook de algemene politieke lijn besproken en kunnen actuele ontwikkelingen aan de orde komen.
-
Volg de Tweede Kamer
In artikel 66 van de Grondwet is geregeld dat vrijwel alle parlementaire vergaderingen openbaar zijn. Dit geeft de kiezers en de media de mogelijkheid om te zien hoe partijen en gekozenen hun werk doen in het parlement en welke standpunten zij innemen. Er zijn veel mogelijkheden om vergaderingen van de Tweede en Eerste Kamer te volgen.
Bijzondere debatten
-
Algemene politiek beschouwingen
In de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) worden in het parlement de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid besproken. Daarbij wordt meestal veel aandacht besteed aan de overheidsfinanciën en sociaaleconomische onderwerpen. Er is zowel in de Tweede als Eerste Kamer i een dergelijk debat, maar die in de Tweede Kamer i heeft veel meer politieke betekenis.
-
Debat over de regeringsverklaring
Nadat het regeerakkoord i is gesloten en de nieuwe bewindslieden zijn aangetreden, legt de minister-president i in de Tweede Kamer i de regeringsverklaring af. Als regel gebeurt dat een dag of tien na beëindiging van de kabinetsformatie i.
-
Dertigledendebat
Een dertigledendebat is een plenair debat dat door een minderheid van de Tweede Kamerleden i is aangevraagd. Sinds 2011 heet een dergelijk debat een 'dertigledendebat'; daarvoor (sinds 2004) was de benaming 'spoeddebat'.
-
Tweeminutendebatten
Een tweeminutendebat is een debat in de plenaire vergadering van de Tweede Kamer, waarbij iedere fractie slechts eenmaal twee minuten het woord krijgt over een verslag van een (mondeling) commissiedebat of schriftelijk overleg. De aanvrager van het debat krijgt als eerste het woord. In principe kan alleen wie aan het commissiedebat of schriftelijk overleg heeft deelgenomen, het woord voeren in een tweeminutendebat.*)
-
Vragenuur
Als uitvloeisel van het recht op inlichtingen i, waarover alle individuele Kamerleden beschikken, kennen Tweede en Eerste Kamer i het vragenrecht. Met dit recht kunnen alle leden behalve tijdens de debatten en de schriftelijke behandeling van (wets)voorstellen vragen stellen aan de regering. Hiervoor hebben ze, in tegenstelling tot bij het recht van interpellatie i, geen verlof van de Kamer nodig.
-
Interpellatie
Het recht van interpellatie geeft Tweede i en Eerste Kamerleden i de mogelijkheid om met een bewindspersoon te debatteren over een onderwerp dat niet reeds op de vergaderagenda van de Kamer staat. Daarmee wordt de vastgestelde agenda van de Kamer immers duidelijk doorbroken (interpellatie komt van het Latijnse woord voor 'krachtig onderbreken'). Met het recht van interpellatie kunnen Kamerleden een minister i of staatssecretaris i in de Kamer ter verantwoording roepen.
En verder...
-
Regeling van werkzaamheden
In elke vergadering regelt de Kamer haar werkzaamheden. Die regeling van werkzaamheden betreft allereerst het vaststellen van de agenda (waaronder verzoeken tot spoeddebatten en verzoeken om verslagen van algemene overleggen i op de agenda te plaatsen) en daarnaast:
-
Handelingen
Alles wat tijdens de openbare vergaderingen van de Eerste en Tweede Kamer i wordt gezegd, wordt (en werd) vrijwel woordelijk vastgelegd. Dit gebeurt door stenografen. Deze verslagen, plenaire verslagen genoemd, worden geredigeerd door de Dienst Verslag en Redactie (voorheen Stenografische Dienst) van de Staten-Generaal. De Dienst Verslag en Redactie (DVR) draagt naast deze verslagen ook de verantwoordelijkheid voor de verslagen van commissieoverleggen, hoorzittingen en rondetafelgesprekken. De DVR maakt deze verslagen zowel van openbare als besloten bijeenkomsten.
-
Comité-Generaal
Beide Kamers kunnen achter gesloten deuren vergaderen. Dat wordt dan comité-generaal genoemd. Van die mogelijkheid is in de Tweede Kamer i sinds 1970 echter geen gebruik meer gemaakt en in de Eerste Kamer i niet meer sinds 1973.
-
Verenigde vergadering
De gezamenlijke vergadering van beide Kamers van de Staten-Generaal (de Tweede en Eerste Kamer) heet Verenigde Vergadering. De voorzitter van de Eerste Kamer leidt deze vergadering (artikel 62 Grondwet).
Meer over