Nederland komt met voorstel voor kleinere Europese Commissie

dinsdag 19 november 2013, 8:51

DEN HAAG (PDC) - In de volgende Europese Commissie, die eind 2014 aantreedt, moet een stap worden gemaakt richting een kleinere Commissie. Dat bepleit minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken namens Nederland. Hij zal hier een voorstel voor doen in de aankomende EU-ministerraad.

Als het aan Nederland ligt, dan vormen vanaf de volgende commissieperiode nog slechts zeven of acht commissieleden het kerncollege. De overige twintig leden werken ondergeschikt aan dit kerncollege in clusters. Alleen de leden van het kerncollege behouden het recht om wetsvoorstellen te doen en daarover politiek overleg te voeren. De andere twintig leden krijgen enkel nog volledig stemrecht over de voorstellen.

De wijziging moet volgens de Nederlandse regering worden doorgevoerd om de rol van de Europese Commissie te versterken. Door de vele commissarissen in Brussel is er een wildgroei aan onnodige regelgeving ontstaan. Bovendien verscheuren de tegengestelde wensen van de Europese Raad en het Europees Parlement de Commissie tussen enerzijds administratieve en secretariële en anderzijds politieke taken.

Bron: Het Financieele Dagblad