Brief voorzitter Europese Raad Van Rompuy over afstemmen groeimaatregelen

Brief van de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy aan de leden van de Europese Raad

Tijdens onze vorige bijeenkomst is gezegd dat de Europese Raad nauwgezetter moet nagaan of de grote lijnen die hij uitzet wel worden uitgevoerd. Op basis van input van de respectieve roulerende voorzitterschappen zal ik regelmatig met u van gedachten wisselen over de vorderingen die in dat opzicht worden gemaakt en aangeven op welke gebieden uw aansturing gewenst is. Zo heeft de Europese Raad van maart gevraagd om de vooruitgang bij de voorstellen uit hoofde van de "Single Market Act" (SMA) in het oog te houden. Deze brief gaat meer bepaald daarover.

Ik zou het Deense voorzitterschap willen feliciteren met de resultaten en vorderingen die het tot nu toe bij een aantal essentiële voorstellen heeft geboekt. Het heeft overeen­stemming bereikt met het Europees Parlement over een aantal belangrijke dossiers, waar­onder dat van roaming. We liggen ook op koers in de Raad waar het om standaardisatie gaat, de fondsen voor durfkapitaal en sociaal ondernemerschap en de richtsnoeren voor trans-Europese netwerken. Natuurlijk moet er nog het een en ander gebeuren alvorens er, zo spoedig mogelijk, een akkoord wordt bereikt met het Europees Parlement.

Maar er zijn ook nog enkele voorstellen in behandeling waarvoor de delegaties in de Raad meer compromisbereidheid moeten tonen, willen we de termijnen halen die de Europese Raad heeft gesteld. Over energie-efficiëntie, met juni als deadline, zijn de meningen nog verdeeld qua algemeen ambitieniveau. Ook ten aanzien van het overheidsopdrachtenpakket kunnen we de uiterste termijn voor overeenstemming, zijnde voor het eind van dit jaar, alleen halen als er schot in de zaak komt. Andere zeer belangrijke wetgevingsdossiers voor de eengemaakte markt die bijzondere aandacht verdienen, zijn de geschillenregeling voor consumenten, de jaarrekeningrichtlijn en de terbeschikkingstelling van werknemers.

Ik doe een dringend beroep op elk van u om uw bevoegde ministers op te dragen de nodige compromisbereidheid aan de dag te leggen en zo het voorzitterschap op punten die cruciaal zijn voor de groei in Europa resultaten te helpen voorleggen. Dan nog een specifieke opmerking over het eenheidsoctrooi. Jarenlang hebben we over dit belangrijke dossier gediscussieerd, en we staan nu zeer dicht bij een definitief akkoord, zij het slechts met 25. Dat akkoord moet er nu komen want dit is een kwestie die van cruciaal belang is voor innovatie en groei. Ik hoop van ganser harte dat het resterende hangpunt wordt opgelost tijdens de Raad Concurrentievermogen in mei. Zo niet, dan neem ik het mee naar de Europese Raad in juni.

Mijn uitnodigingsbrief voor die Europese Raad zal een bijgewerkte politieke evaluatie van de stand van zaken in deze sleuteldossiers bevatten.

Ook al zijn de SMA-voorstellen zonder enige twijfel belangrijk qua verwachte impact op de groei, toch vormen zij niet het hele plaatje. Wij moeten in het algemeen de governance van de eengemaakte markt versterken en nieuwe groeigebieden ontginnen; de Commissie werkt hieraan en zal op een volgende bijeenkomst met ons hierover van gedachten kunnen wisselen. Naast de eengemaakte markt, heeft de Europese Raad het afgelopen jaar een aantal andere wetgevings­voorstellen een bepaalde prioriteit gegeven omdat zij groei en banen kunnen stimuleren.

Daarom ook wil ik de Europese Raad van juni uitgebreider rapporteren over de stand van zaken in alle dossiers die relevant zijn voor de groeiagenda van de Unie. Dat is ook de reden waarom ik vanaf juni met de toekomstige voorzitterschappen aan de slag wil zodat de Europese Raad regelmatig de vorderingen in kaart kan brengen en, waar passend, de kwesties kan bespreken die een nieuwe stimulans vergen.

Er is nog een belangrijke zaak die ik hier wil aankaarten. De afgelopen tweeënhalf jaar heeft de Unie moeten reageren op de economische en financiële crisis. Dat was niet gemakkelijk en heeft soms tot gevoelens van teleurstelling en spanningen geleid. Ik ben van mening dat onze inspanningen zullen renderen en dat we op de ingeslagen weg voort moeten gaan. Er zijn geen pasklare oplossingen. De staatsschuldcrisis zette ons onder een onmiddellijke druk. De nadruk zou nu meer moeten komen te liggen op het prioriteren van maatregelen die groei en banen kunnen stimuleren en de terugkeer naar duurzame groei. Begrotingsconsolidatie is het fundament waarop wij een integrale strategie moeten uitbouwen die op duurzame groei gericht is.

In juni zullen wij hier ongetwijfeld dieper op ingaan, als we het Europees Semester afsluiten en de landenspecifieke aanbevelingen goedkeuren die de lidstaten moeten sturen in hun structurele hervormingen en werkgelegenheidsbeleid. Dan zullen we ook het meer­jarig financieel kader voor 2014-2020 bespreken. Bij die gelegenheid moeten we in het bijzonder ook kijken naar de wijze waarop de EU-begroting een solide groeiagenda mee kan ondersteunen. Ik sluit niet uit dat ik u eerder al uitnodig voor een informeel diner om vrij van gedachten te kunnen wisselen over de beste voorbereiding van onze punten voor juni.