Politici in debat via social media
In de aanloop naar de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen worden op woensdag 2 juni twee debatten via social media georganiseerd. Het eerste debat vindt aan het begin van de middag plaats op het sociale netwerk Hyves, terwijl het tweede debat 's avonds op microblogdienst Twitter gevoerd wordt. Beide debatten zijn exclusief bedoeld voor de genoemde netwerksites en kennen een experimenteel karakter. Het debat op Twitter wordt bovendien door RTL Nieuws georganiseerd en staat onder leiding van Frits Wester, zelf een bedreven twitteraar.
Het debat op Hyves duurt van 12:00 uur tot 12:30 uur en wordt via de chatfunctie van het sociale netwerk gevoerd. Het is de bedoeling dat politici per tweetal een debat voeren. Via www.hyves.nl/chatdebat kunnen geïnteresseerden de discussie volgen. Na afloop wordt aan alle Hyvers de mogelijkheid geboden te stemmen op de beste debater. Jan Peter Balkenende (CDA), Femke Halsema (GroenLinks), Emile Roemer (SP), Mark Rutte (VVD), Alexander Pechtold (D66) en Job Cohen (PvdA) hebben toegezegd aan het digitale debat deel te nemen.
Het debat op Twitter zal plaatshebben tussen 20:00 uur en 21:30 en is te volgen via www.rtldebat.nl. Op deze website treft de bezoeker op de genoemde tijdstippen twee vensters aan. In het eerste venster kan de discussie tussen de verschillende politici worden gevolgd, terwijl het tweede venster aan bezoekende twitteraars de mogelijkheid biedt om op deze discussie te reageren. Als debatleider Wester tussen deze reacties een bijdrage aantreft die de discussie kan verlevendigen, zal hij deze aan de twitterende politici voorleggen. Femke Halsema, Boris van der Ham (D66), Alexander Pechtold, Maxime Verhagen (CDA), Jan Kees de Jager (CDA), Mei Li Vos (PvdA), André Rouvout (ChristenUnie) en Mariëtte Hamer (PvdA) zullen sowieso aan de discussie deelnemen, terwijl ook andere politici de mogelijkheid geboden wordt om in te haken.
Voor beide debatten geldt dat ze een hoog experimenteel gehalte kennen. Deskundigen zijn er nog niet uit of een goed inhoudelijk debat gevoerd kan worden via social media. Zo kan via Twitter telkens maar een bericht van maximaal 140 tekens worden geplaatst. Ook bestaat het gevaar dat door het hoge tempo waarin de berichten elkaar opvolgen het overzicht verloren gaat. De vraag is dan ook of de diverse politici een goede discussie kunnen voeren of dat zij louter elk hun eigen monoloog zullen houden.