Senaat: in crisis moet EU houvast bieden

donderdag 19 maart 2009, 10:00

Den Haag (PDC) - Bij de bestrijding van de gevolgen van de economische crisis kan de samenwerking binnen de Europese Unie enig houvast bieden. Dat was dinsdag 17 maart 2009 een van de punten die naar voren kwamen tijdens het jaarlijkse Europa-debat van de Eerste Kamer met de regering.

Diverse fracties wezen op het gevaar van protectionisme: het steunen van bedrijven in eigen land. Dat zou averechts werken; alleen een gezamenlijke aanpak heeft ook op lange termijn succes. Verscheidene sprekers wezen erop dat een te vrije markt heeft bijgedragen aan het ontstaan van de crisis.

Sommige fracties toonden zich voorstander van verdergaande Europese samenwerking, terwijl anderen juist van mening waren dat Europa een stap terug moet doen. 

CDA-senator Van der Linden diende een motie in die de steun kreeg van alle fracties en waarin aandacht wordt gevraagd voor de viering van het 60-jarig bestaan van de Raad van Europa en het 50-jarig bestaan van het Hof van de Rechten van de Mens.

In de motie vraagt de Eerste Kamer aan de regering om activiteiten te ontplooien in samenwerking met bijvoorbeeld scholen, universiteiten, non-gouvernementele organisaties, de Europese Unie en de Raad van Europa, om het belang van mensenrechten, democratie en rechtstaat met name ook bij jongere generaties te onderstrepen. In de motie wordt ook aandacht gevraagd voor de achterblijvende financiering van de Raad van Europa. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken maakte op dit punt een voorbehoud, al zou hij wel zijn best doen om andere Europese landen tot een gullere bijdrage te verleiden. De motie komt op 24 maart in stemming.

Met de woordvoerders van GroenLinks, PvdA en de eenmansfractie Yildirim voerde minister Verhagen een debat over het Midden-Oosten. De minister verwierp de suggestie dat Israël in Gaza massamoord heeft gepleegd. Hij vond evenmin dat Nederland met twee maten meet in de verhouding met Israël. We houden elke Israëlische regering, van welke samenstelling ook, aan de opvatting dat er twee staten moeten komen met de grenzen van voor 1967, dat de bezette Westoever ontruimd moet worden ten gunste van de Palestijnen, dat Jeruzalem gedeeld moet worden en het vraagstuk van de Palestijnse vluchtelingen opgelost moet worden, aldus minister Verhagen.

bron: Europapoort Eerste Kamer