Debat over de Europese voorjaarstop

De Europees Parlementsleden hielden in 13 maart in Staatsburg samen met de Raad en de Commissie een debat over de aankomende voorjaarstop, de tweedaagse bijeenkomst van de Europese regeringsleiders. De bijeenkomst werd geopend door de EP-Voorzitter Hans-Gert Pöttering.

Namens de Raad gaf Janez Lenarcic, de Sloveense Staatssecretaris voor Europese Zaken, een overzicht van de drie focusgebieden van de voorjaarstop: het proces van de Lissabonagenda, de energie- en klimaatveranderingen en economische stabiliteit. Hij benadrukte dat de nieuwe cyclus (2008 - 2010) van de Lissabonstrategie aandacht zou krijgen. De EU-leiders zullen zich ook richten op het interne marktpakket voor gas en elektriciteit en de vraag hoe om te gaan met staatsfondsen ( Sovereign Wealth Funds).

EC-President José Manuel  Barroso benadrukte het economische succes van de EU en stelt dat de Lissabonstrategie wel zeker werkt, ook al moeten er enkele aanpassingen komen. Hij waarschuwde voor de gevaren van protectionisme: " Europa moet zichzelf beschermen, maar mag niet protectionistisch worden." Daarbij ziet hij een vernieuwde Lissabonstrategie als de enige manier om vooruit te komen.

Fractiewoordvoerders

Joseph Daul (EVP-ED, FR) ziet globalisering en de Lissabonstrategie als een kans voor Europa. "We moeten massaal investeren in opleiding en innovatie en knowhow aantrekken en braindrain stoppen." Daarnaast benadrukte hij tevens het belang van minder bureaucratie van het MKB/MKO. Wat betreft klimaatverandering stelde Daul dat er meer groene technologie moet komen.

Voor de Socialistische partij merkte Martin Schulz (PES, DE) op dat de ministers tijdens het diner zouden spreken over de Mediterrane Unie. De PES verwelkomt het idee als het als doelstelling heeft het Barcelonaproces te bevorderen. Echter, mocht de EU verdeeld zijn over het idee, dan zou het een slechte boodschap uitzenden, hetgeen duidelijk gemaakt zou moeten worden aan Frankrijk.

Schulz zei tevens dat er vooruitgang geboekt wordt op economisch gebied, maar de onzekere banen ook toenemen. "Er is vooruitgang", zei hij, maar voegde toe: "de winsten van ondernemingen stijgen meer dan de lonen van de arbeiders."

Graham Watson (ALDE/ADLE, UK) benadrukte dat het hoogtijd is om klimaatverandering, veiligheid en stabiliteit aan te pakken. "De NAVO wordt gezien als een instrument voor energieveiligheid." "Sommige lidstaten zijn op economisch gebied op korte termijn aan het denken met het risico dat we ons terugtrekken tot bolwerk Europa." Volgens Watson moeten we het goede voorbeeld geven en energieverbruik terugdringen.

Naar aanleiding van enkele opmerkingen van EP-leden dat verhuizing van ondernemingen een ongunstige ontwikkeling is, benadrukte Watson dat er in de laatste twee jaar 6,5 miljoen banen zijn gecreëerd. Geld voor onderzoek is belangrijk, maar "de marktwerking is het belangrijkste middel dat we hebben om onze levensstandaard te verhogen."

"Niet het een of het ander, maar een combinatie van de beste ideeën", zei Brian Crowley (UEN, IE). Crowley sprak over de aankomende uitdagingen zoals het tekort aan investeringen in onderzoek en ontwikkeling en de verplaatsing van Europese industrie en handel naar buiten de Europese Unie. Hij stelde ook voor dat er gekeken moet worden naar een 25-jaren cyclus en niet naar halflange termijnen. Hij sloot af met het benadrukken van het belang van jongeren. Zonder een goede investering in onderwijs "lopen we het risico hen te verliezen."

Rebecca Harms (GROENEN/EVA, DE) zei dat de voordelen van de EU oneerlijk verdeeld zijn. "Ondanks meer groei, is er meer armoede." "We moeten de successen van Lissabon anders gaan meten." Ze benadrukte het belang van gelijke verdeling van winsten en verwees naar de EP-resolutie, welke onder andere sprak over een centraal minimum loon. "Het is betreurenswaardig dat de Commissie en de Raad daar niet op hebben gereageerd."

Ze sloot af met enkele woorden over de Mediterrane Unie welke volgens haar toont dat "de EU geen gezamenlijk beleid heeft, noch op gebied van energie of veiligheid, noch op energievoorziening."

Volgens Gabriele Zimmer (EVL/NGL, DE) moet de Raad meer aandacht gaan geven aan de 70 miljoen mensen die in armoede leven in de EU. De groep die niet geniet van de Lissabonstrategie. Zimmer stelde dat armoedebestrijding, sociale uitsluiting en verdeling in de maatschappij "niet hoog genoeg op de agenda staan."

Ter afsluiting vroeg Zimmer hoe de sociale dimensie van de Lissabonstrategie effectief gemaakt kan worden: welke praktische stappen zullen genomen worden? En hoe kunnen we voorkomen dat de energiecrisis de sociale cohesie schaadt?

Jens-Peter Bonde (IND/DEM, DK) sprak over het voorstel om een nieuw protocol toe te voegen aan het Lissabonverdrag welke de zaken zouden betrekken die ontstonden rond de Laval zaak. Daarnaast vroeg Bonde "wanneer we een geconsolideerd verdrag krijgen zodat we de inhoud kunnen begrijpen."

Nederlandse en Vlaamse sprekers

Johannes  Blokland (IND/DEM, NL) legde de klemtoon op de huidige inflatie. "Inflatie is het spook dat opnieuw door de lidstaten gaat. De inflatie is te hoog." Volgens Blokland is herstel van het consumentenvertrouwen en handhaving van prijsstabiliteit noodzakelijk. Daarbij is beleid van lidstaten dat hiervoor zorg draagt essentieel. De vraag die Blokland aan de Raad stelt is: "welke aanvullende maatregelen zal de Raad nemen?"

Marianne Thyssen (EVP-ED, B) stelde dat ze achter de doelstellingen van de twee hoofdthema's van deze lentetop - sociale en economische maatregelen - staat. Ook de tien punten van de Lissabonstrategie krijgen steun. Volgens Thyssen moet het echter niet alleen lippendienst zijn. De KMO moeten de beste omstandigheden krijgen. Daarbij is een ding noodzakelijk volgens Thyssen: "Think small first! En neem de MKB/KMO als uitgangspunt. Die ondernemingen maken het gros van de bedrijven uit en leveren het gros van het aantal banen."

Philip Claeys (NI, B) zei dat hij zich verbaasde dat de kwestie Turkije niet op de top besproken wordt. Volgens Claeys stapelt Turkije de provocatie op. Terwijl de vrijheid van meningsuiting in het geding is in Turkije, stelt de regering van Turkije zich laconiek op. De regering was te druk met de hoofddoekenkwestie in het onderwijs. "Islamisering gaat blijkbaar voor." Ondertussen bombardeert Turkije stellingen in het noorden van Irak. "Hoelang gaat het nog duren dat de EU zich gedraagt als een soort lijdend voorwerp in de onderhandelingen met Turkije?", vroeg Claeys.

Lambert  van Nistelrooij (EVP-ED, NL) zei dat hij blij was met de positie die regio's en steden bij de uitvoering van de Lissabonagenda gaan krijgen. Ook wees hij op het belang van een beter wettelijk kader voor investeringen in de onderzoeksinfrastructuur. Hij voegde toe: "Je kunt niet in alle landen dezelfde grootschalige, dure investeringen doen."

Afsluiting debat

Aan het einde van het debat ging Janez Lenarcic in op enkele gestelde vragen. Aangaande de Mediterrane Unie stelde hij dat er geen debat zal plaatsvinden. Donderdagnamiddag zal er wel een presentatie zijn. Naar aanleiding van vragen over de mechanismen van de Lissabonstrategie, zei hij dat de Lissabonstrategie zijn vruchten afwerpt. "we moeten dus de mechanismen handhaven, maar het kan beter." De sociale dimensie van het Lissabonverdrag is een kernpunt, dat is duidelijk voor de Raad.

EC-President José Manuel Barroso zei dat er consensus is over de strategie van Lissabon. "De praktische toepassingen van de lidstaten zijn nu aan de orde, maar globaal is er instemming", zei Barroso. Daarnaast benadrukte hij nogmaals het belang van een open houding, niet alleen economisch, maar ook op het gebied van milieu en sociale aangelegenheden.