Hoofdpunten hervormingsverdrag

vrijdag 19 oktober 2007, 10:00

Den Haag (PDC) - De Europese leiders hebben vannacht in Lissabon overeenstemming bereikt over de tekst van het Europese Hervormingsverdrag. Dit verdrag moet de Europese Unie vanaf 2009 soepeler laten functioneren en democratischer maken. Het komt in de plaats van de door Nederland en Frankrijk verworpen Europese Grondwet.

De regeringsleiders van de 27 EU-landen zullen het Hervormingsverdrag op 13 december in Lissabon ondertekenen.

Een overzicht van de hoofdpunten uit het Hervormingsverdrag:

  • Landen leveren hun vetorechten in op een aantal terreinen, onder andere asiel, migratie en justitie. Beslissen bij gewone of gekwalificeerde meerderheid wordt gebruikelijker. Voor de EU-begroting, delen van justitie, buitenlands beleid en belastingzaken blijft een vetorecht bestaan.
  • Voor buitenlands beleid krijgt de Europese Commissie een Hoge Vertegenwoordiger, met eigen ambtenaren.
  • Burgers of actiegroepen die een miljoen handtekeningen verzamelen, kunnen de Europese Commissie vragen om wetsvoorstellen te doen.
  • Het verdrag heet geen 'Grondwet' meer. De Europese vlag (blauw met een cirkel van twaalf sterren) en het Europese volkslied blijven bestaan, maar die symbolen staan op aandringen van Nederland niet apart in het verdrag vermeld.
  • De bevoegdheden van de Europese Unie worden duidelijker afgebakend. Brussel kan zich niet direct bemoeien met typisch Nederlandse publieke voorzieningen als de woningcorporaties, pensioenstelsels en de gezondheidszorg.

Premier Jan Peter Balkenende toonde zich zeer tevreden met het resultaat van de onderhandelingen. Aan de Nederlandse "zorgen en wensen in juni al recht gedaan", aldus Balkenende.

Italië kreeg er in de onderhandelingen afgelopen nacht een zetel bij in het Europees Parlement. Polen kreeg voor elkaar dat een minderheid een besluit niet kan blokkeren, maar wel kan uitstellen.