Prioriteiten van het EP voor de Europese Raad (23-24 maart)

woensdag 15 maart 2006

Europese Raad - 15-03-2006 - 04:03

Het Parlement roept de Europese Raad op om in heel Europa de belemmeringen voor het vrije verkeer van werknemers weg te nemen en actie te ondernemen tegen protectionistische maatregelen op de energiemarkten. Het Parlement geeft verder in beraad dat wanneer mensen langer en in goede gezondheid leven, zij ook langer kunnen werken. Kernenergie is volgens het EP een mogelijk antwoord op de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Volgens het Europees Parlement is een goed functionerende interne markt en arbeidsmarkt in de 25 lidstaten van vitaal belang voor het ontplooien van het concurrentiepotentieel, de economische groei en het scheppen van banen in Europa. Het EP roept de lidstaten daarom op zo spoedig mogelijk tot een volledig vrij verkeer van burgers en werknemers binnen de EU te komen.

Het Parlement is bezorgd over de acties van een toenemend aantal nationale regeringen, die van plan zijn protectiemaatregelen ten gunste van nationale sectoren of bedrijven te nemen of deze al hebben genomen. Het EP beschouwt deze maatregelen als een schending van de basisbeginselen van de gemeenschappelijke markt. Het EP verzoekt de Commissie zich ondubbelzinniger op te stellen met betrekking tot de verdediging van de gemeenschappelijke markt, inclusief op het gebied van energie en financiële diensten.

De Vergadering noemt de gezondheidsaspecten van de demografische veranderingen van enorm belang. De afgevaardigden benadrukken dat door het ouder worden van de bevolking de vraag naar gezondheidszorg toeneemt. Zij benadrukken dat hoe langer men in staat is te genieten van in goede gezondheid doorgebrachte levensjaren, hoe langer men economisch actief kan blijven.

Het Parlement ziet uit naar besprekingen over energiekwesties in de Europese Raad dit voorjaar die met name moeten leiden tot concrete maatregelen op het gebied van energiebesparing, efficiënt energiegebruik en verdere bevordering van hernieuwbare energie. Het EP herinnert eraan dat Europa een wereldwijd erkende deskundigheid bezit op het gebied van kernenergie en noemt kernenergie een mogelijk antwoord op de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en op de klimaatverandering.

Het Parlement erkent ook de rol die kernenergie momenteel speelt als het gaat om:

  • handhaving van de veiligheid van de elektriciteitvoorziening;
  • het voorkomen van de geschatte uitstoot van 312 miljoen ton CO2 per jaar (7% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU).

Het Parlement wijst erop dat volgens huidige schattingen de uitstoot van CO2 tot 2020 met 12% toeneemt, wat betekent dat het streefcijfer van Kyoto van een vermindering van 8% bij lange na niet zal worden gehaald.

Procedure: Ontwerpresolutie / Debat: 15 maart 2006 / Stemming: 16 maart 2006 / Ontwerpresolutie aangenomen (431-118-55)

 

REF.: 20060309IPR06049