Premier Blair geeft een toelichting op Europese Top van 15-16 december

dinsdag 20 december 2005

Europees burgerschap - 20-12-2005 - 12:12

Het Parlement is kritisch over het op de Europese Raad bereikte akkoord over de Financiële Perspectieven. Volgens veel leden kan met de voorgestelde begroting voor de jaren 2007-2013 de Europese Unie haar doelstellingen niet realiseren.

Namens de fracties

Hans-Gert POETTERING (EVP-ED, DE) verduidelijk dat er nog geen Financiële Perspectieven (FP) zijn, maar slechts een standpunt van de Raad. De Raad moet de bereidwilligheid hebben om goed met het EP te onderhandelen. Poettering prijst premier Juncker van Luxemburg die verdiend de Karelsprijs van de stad Aken krijgt. Het is niet gepast dat de kredieten voor onderwijs, jeugd en cultuur bevroren worden op basis van een EU van vijftien lidstaten. De EVP-ED-fractie zal zich daar echt tegen verzetten. Hetzelfde geldt voor het binnenlandse beleid en het buitenlandse en veiligheidsbeleid.

Er moet meer controle komen op de besteding van de middelen door de nationale overheden. Zij geven immers 80% van de EU-begroting uit. De ministers van Financiën van de lidstaten moeten een verklaring afgeven, dat deze middelen goed besteed worden. De EVP-ED is het eens met de herzieningsclausule die de Raad voorstaat [de herziening van de begroting in 2008]. Poettering pleit voor "patience and passion" ten aanzien van Europa.

Hannes SWOBODA (PES, AT)

De PES verdedigt Europa tegen de nationale belangen in. Men kan toch niet zeggen dat de FP, of althans het standpunt van de Raad, voorzien in voldoende middelen voor de financiering van de uitbreiding van de Unie. De PES is ook zwaar teleurgesteld over het feit dat er geen hervorming van het landbouwbeleid wordt doorgevoerd, in weerwil van wat Blair eerder heeft gezegd. Er worden onvoldoende middelen uitgetrokken voor onderzoek en ontwikkeling. De totstandkoming van de FP in de Raad was een beschamend proces. Er werd een balans gezocht tussen nationale belangen, het Europese belang was ver te zoeken. De begroting is "om van te leven te weinig, te veel om van dood te gaan." Het standpunt van de Raad kan de PES niet accepteren, omdat de PES FP wil die beantwoorden aan de noden van Europa.

Ook Graham WATSON (ALDE/ADLE, UK) constateert dat de visie die Blair in juni uitdroeg, achterhaald is door de boekhouding. De Raad heeft te weinig moed aan de dag gelegd. De FP komen niet eens in de buurt van 1,18% van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI), het bedrag dat volgens het EP nodig is. Goed, tussen 1,18% en 1,05% zit nog wel onderhandelingsruimte. Er moet meer geld komen voor onderzoek en ontwikkeling. In juni heeft Blair zelf gezegd dat Europa op dit gebied achterop loopt in de wereld. Maar nu presenteert hij FP die niet tegemoet komen aan de noden. Blair scoort net een onvoldoende voor zijn voorzitterschap, hij scoort "twaalf op vijfentwintig."

Europa is nog niet uit zijn crisis geraakt, zegt Monica FRASSONI (GROENEN/EVA, IT). De Unie is zwakker dan voorheen. De GROENEN/EVA verwerpen de FP, die neerkomen op bedragen die onder de huidige financieringsniveaus liggen. Cultuur en onderwijs, klimaatbeleid en het nabuurschapsbeleid worden gebakken lucht als er geen fondsen aan worden gecommitteerd.

Giusto CATANIA (EVL/NGL, IT) spreekt van een "heel slecht, onaanvaardbaar" standpunt voor het Parlement dat de EVL/NGL verwerpt. Er is gekozen voor de weg van het navelstaren, voor een akkoord tegen elke prijs, niet voor een goede ontwikkeling van Europa. Men slaat de weg in van een Europa van twee snelheden. De FP zullen ten koste gaan van de cohesie, nu er als percentage van het BNI minder middelen beschikbaar komen dan er beschikbaar waren voor de EU-15. Het neoliberale beleid zet steeds meer onze toekomst op de helling.

Nigel FARAGE (IND/DEM, UK) zegt dat zelfs hij zes maanden geleden enthousiast was over Blairs hervormingsplannen. De Commissie zou tientallen wetgevingsvoorstellen schrappen, dat was geweldig. Maar het tegendeel blijkt waar, er komt alleen maar meer wetgeving. Van de landbouwhervorming komt niets terecht. Blair is toetredingsonderhandelingen met Turkije begonnen terwijl de bevolking daartegen is. "Waarom meebetalen aan een riool in Budapest of een metrostation in Warschau, wanneer we zelf onze voorzieningen niet op orde hebben? Meneer Blair, Chirac heeft u eigenlijk telkens de loef afgestoken." Het Verenigd Koninkrijk staat helemaal geïsoleerd in de Unie. "Meneer Blair, blijft u nog zes maanden aan - er wordt immers vaak gezegd dat u president van de EU wil worden. Nog zes maanden, en het Verenigd Koninkrijk wordt uit de EU gegooid."

Brian CROWLEY (UEN, IE) vraagt zich af of sommige van zijn collega's zich de kerstman wanen. De beoordeling van het standpunt van de Raad is oneerlijk. Blair heeft een oplossing bereikt en dat is beter dan niets. Wat je ook doet in het leven, het heeft altijd een prijs. In 1939 hebben we niets gedaan en werd het oorlog. Idem in de jaren negentig in Kosovo. Om de definitie van Oscar Wilde over de cynicus te citeren: "Hij die de prijs kent van alles, maar de waarde van niets." Wanneer alles goed gaat, is het gemakkelijk om populair te zijn. Pas als het moeilijk wordt, blijkt wat iemand in zijn mars heeft. De burger moet daadwerkelijk iets in handen krijgen. Blair is daarmee begonnen, de Commissie en het EP moeten het werk nu afmaken.

De Vlaamse en Nederlandse leden

Volgens Marianne THYSSEN (EVP-ED, BE) is niemand enthousiast, maar biedt het hebben van een akkoord in ieder geval een basis voor onderhandelingen. Thyssen wijst de Raad erop, dat er zonder interinstitutioneel akkoord geen nieuwe FP komen. Een vraag aan Blair: "Heeft u, net zoals het EP, een onderhandelingsmarge?" Ingaand op de uitkomst van de WTO-onderhandelingen zegt Thyssen dat de boeren in Europa meer respect verdienen. Is de Raad van mening dat de Europese boeren nog kunnen concurreren als zij geconfronteerd worden met een afschaffing van de subsidies?

Jan MULDER (ALDE/ADLE, NL) legt uit dat het akkoord van 2002 over de begroting zag op een Unie van 25 lidstaten. Nu moet datzelfde bedrag gedeeld worden door 27 lidstaten. Is dat goed bestuur? Voorts merkt Mulder op dat het nu wordt overgelaten aan het goeddunken van de lidstaten om iets met plattelandsontwikkeling doen. Wordt de interne markt voor landbouwproducten daardoor niet kapotgemaakt?

De fungerend Raadsvoorzitter

Tony BLAIR is er niet in geslaagd het landbouwbeleid te hervormen. Desalniettemin is de afspraak gemaakt om de begroting halverwege de looptijd van de FP te herzien. Het aandeel van de landbouw in de EU-begroting is de laatste jaren al gedaald van 50 naar 40%. Inderdaad is een verregaande hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid nodig. Maar dat bleek deze maand niet mogelijk.

Wat de bezinningsperiode over de toekomst van de Unie betreft: de enige manier om steun te krijgen voor een wijziging van de regels op basis waarvan de Unie bestuurd wordt, is door een politieke lijn voor de EU uit te zetten. Er is behoefte aan een voltijds Raadsvoorzitterschap van de Unie, dat is een goede wijziging. Het gaat er de burger echter om, om te laten zien wat Europa doet aan problemen zoals immigratie en de ontwikkeling van de economie.

Veel landen willen een lagere begroting dat die nu is goedgekeurd in de Raad. Niettemin zal er in de onderhandelingen met het Parlement aandacht zijn voor het institutionele proces. Het bereikte akkoord in de Raad is een kleine, maar noodzakelijk stap voorwaarts. Zonder dit akkoord was de Unie nog voor maanden verlamd. Het is vreemd om een voorzitterschap dat toetredingsonderhandelingen heeft geopend met Kroatië en Turkije en een akkoord heeft bereikt over de FP, als een mislukking te omschrijven.

Conferentie van Voorzitters open voor alle leden / Debat: 20 december 2005

 

REF.: 20051219IPR03853