Oprichting Nederlandse moslimpartij nog ver weg

maandag 21 november 2005, 11:21

De Arabisch Europese Liga (AEL) ziet af van de oprichting van een moslimpartij in Nederland. Dit meldde AEL-leider Abou Jahjah afgelopen vrijdag in een interview met NRC Handelsblad. Hiermee lijkt een Nederlandse moslimpartij voorlopig van de baan.

Uit eigen onderzoek van de AEL zou blijken dat de aanhang voor een moslimpartij te gering is. "Het is strategisch niet interessant om zo veel energie te steken in het mobiliseren van een achterban voor een moslimpartij", aldus Abou Jahjah. Eerder bleek al uit een onderzoek van TNS NIPO dat de kans op succes gering was, omdat men het oneens was over de koers van een islamitische partij en menig moslim aangaf niet op de partij te zullen stemmen.

De AEL zal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen en Tweede-Kamerverkiezingen een positief stemadvies geven voor partijen die het gedachtegoed van de AEL ondersteunen. Partijen die voorstander zijn van een multiculturele samenleving, Turks en Arabisch als keuzevakken in het voortgezet onderwijs willen invoeren, discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt willen aanpakken en het ontstaan van achterstandswijken tegen willen gaan, komen hiervoor in aanmerking.

bron: ANP


verwant nieuws

meer over