Komst islamitische partij onrealistisch

dinsdag 30 augustus 2005, 10:38

Moslims in Nederland kijken uit naar de komst van een islamitische partij. De kans op succes is echter gering. Men is het oneens over de koers die een islamitische partij zou moeten volgen en menig moslim geeft aan niet op de partij te zullen stemmen.

Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO, waarvan afgelopen maandag de resultaten bekend zijn gemaakt. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim vijfhonderd Nederlandse moslims, waarvan 45 procent de komst van een islamitische partij wenselijk vindt, maar 30 procent dit initiatief niet zal toejuichen. Op dit moment zouden 475.000 Nederlandse moslims stemgerechtigd zijn. Achttien procent geeft aan zeker op een islamitische partij te zullen stemmen en 29 procent acht die kans waarschijnlijk.

Vooral Turkse en Marokkaanse moslims zijn enthousiast over een islamitische partij, bij de andere bevolkingsgroepen vallen er geen kiezers te halen. Uit het onderzoek komt naar voren dat ongeveer een op de vijf moslims op een islamitische partij zou stemmen. Als dit daadwerkelijk gebeurt, zou een islamitische partij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen een zetel kunnen bemachtigen. Twaalf procent van de ondervraagden geeft de voorkeur aan de Amsterdamse wethouder Aboutaleb als lijsttrekker, als tweede optie wordt de rapper Ali B. genoemd.

bron: ANP


verwant nieuws

meer over