EP debatteert over de voorbereiding van de informele Europese Raad in Hampton Court

donderdag 27 oktober 2005, 8:03

De fracties geven hun visie op de onderwerpen van de informele Europese Raad, die morgen gehouden wordt in Hampton Court.

Debat

Namens de fracties

Hans-Gert POETTERING (EVP-ED, DE)

Blair moet als fungerend Raadsvoorzitter niet de Britse, maar de Europese belangen behartigen. Morgen komt de Europese Raad bijeen in het kasteel van Hendrik VIII, hopelijk is dat geen slecht voorteken. De Voorzitter van het EP zal de hele bijeenkomst bijwonen. Dat is een goede ontwikkeling die in de toekomst moet worden voortgezet. Zonder EU zal Europa geen enkel groot probleem kunnen oplossen. Globalisering is niet een puur economische zaak, het is een heel proces. Indien goed aangepakt, is globalisering iets positiefs. Het mag niet meer zo zijn dat Cuba of China tegen de EU kan zeggen dat ze zich, wat betreft de mensenrechten, inmengt in binnenlandse aangelegenheden.

Als de EU niet geleidelijk haar markten opent voor landbouwproducten uit ontwikkelingslanden, zullen de mensen uit die landen hierheen komen. Dat hebben we gezien in Ceuta en Melilla. Zo is de globalisering niet alleen een economisch, maar ook een sociaal proces. Liberalisering en globalisering brengen sommige bedrijven in gevaar. Zij moeten geholpen worden. Dat kan echter al door middel van de structuurfondsen, het idee van een globaliseringsfonds moet nog eens goed worden bezien.

Martin SCHULZ (PES, DE)

Blair zal morgen in Hampton Court ook spreken over terrorismebestrijding. De aanslagen van 7 juli in Londen waren aanslagen op heel Europa, niet op Groot-Brittannië alleen. De Labourregering heeft op een gepaste manier gereageerd.

Het Europese sociale model is stapsgewijs ontwikkeld na de Tweede Wereldoorlog. Dat was een succesrecept. Er zijn nu steeds meer economen die al jarenlang verkondigen dat economische vooruitgang alleen kan worden bereikt door het afbreken van het sociale stelsel. Dat is de koers van Commissaris Charlie McCreevy die de PES verwerpt. Natuurlijk wil de PES vrij verkeer van diensten, maar geen vrij verkeer van sociale dumping. Poettering heeft veel gesproken maar weinig gezegd over de Top van morgen. Eén ding produceert de markt niet en dat is solidariteit. Het kapotmaken van de sociale samenhang in Europa is geen voorwaarde voor een succesvolle economie. Werknemers moeten kunnen meeprofiteren van de bedrijfswinsten.

Volgens Graham WATSON (ALDE/ADLE, UK) kunnen velen niet verder kijken dan naar het liberale versus het sociale Europa. Globalisering is niet voor morgen, maar voor vandaag. Het Duitse model dat twintig jaar geleden goed werkte, is nu kaputt. Er moet een interne markt komen voor diensten en kapitaal. Europa is geen shangri-la dat beschermt tegen de boze buitenwereld. Een vrije economie en sociaal beleid kunnen wel hand in hand gaan. Dat is niet de Amerikaanse en niet de Gallische weg. Dat is een derde weg die de sociaal-democraten misschien nog niet gevonden hebben. De EU snakt naar hervormingen en heeft leiderschap nodig van het voorzitterschap. Wat zijn de idealen van Blair voor Europa? Europa heeft een mensenrechten- en buitenlandbeleid nodig waar het trots op kan zijn in plaats van beschaamd.

Volgens Monica FRASSONI (GROENEN/EVA, IT) windt Blair iedereen om zijn vinger. Dat vermogen verhult niet dat de Top misplaatst is. Het lijkt een gezellig onderonsje te worden, het gaat onder andere over het gemeenschappelijk energiebeleid. Het oude debat over kernenergie wordt weer opgerakeld. Wat de dienstenrichtlijn betreft, als Blair het oorspronglandbeginsel wil laten vallen kan er een akkoord worden gesloten. Zoniet, dan wordt een akkoord met het EP erg lastig. Welke concrete voorstellen kan Blair doen om de innovatie te bevorderen? Men moet de milieu-uitdaging van de globalisering aanpakken. Nefaste ideeën moeten worden verlaten.

Francis WURTZ (EVL/NGL, FR)

In juni zei Blair dat 1) er een vertrouwenscrisis tussen de burger en de Unie bestaat; 2) de werkloosheid (20 miljoen werklozen in de EU) moet worden aangepakt; 3) er een debat moet worden gevoerd over de toekomst van Europa. Tot zover zijn Blair en de EU het eens. Wat is dan het verschil? Wat is er zo Blairistisch aan wat Blair voorstelt? In het Verenigd Koninkrijk bedraagt de werkloosheid slechts 5%. Hoe doet Blair dat?

Wurtz heeft zijn oor te luisteren gelegd in het VK en komt tot de volgende conclusies. De werkloosheidsstatistieken worden veel mooier voorgesteld dan ze zijn. De werkloosheid loopt op tot 32% in Wales. De onzekerheid voor vrouwen is groot: zij werken meest in deeltijd en worden onderbetaald. Een op de vier gepensioneerden in het VK leeft in armoede. De overheidsdiensten functioneren slecht. De afgelopen jaren zijn tienduizend ziekenhuisbedden geschrapt, de burgers worden overgelaten aan zichzelf en de markt. Het begrip van het Europese sociale model is te waardig om te worden gecompromitteerd.

Nigel FARAGE (IND/DEM, UK) kon haast niet geloven wat Blair het EP in juni vertelde. Volgens Farage was Hendrik VIII de allereerste euroscepticus. Gisteren heeft de Europese Commissie gezegd dat er nog eens 200 Europese wetten worden afgeschaft. Dat ziet er dus mooi uit, maar het is slechts een rookgordijn. De Unie zal haar macht niet opgeven. Sinds 1497 zijn er in het VK 25.000 wetten aangenomen. Tijdens het Britse voorzitterschap alleen al heeft de Unie 2500 wetten en maatregelen afgekondigd.

Brian CROWLEY (UEN, IE)

Het sociale model moet niet alleen worden beschermd, er moet ook solidariteit worden betuigd aan de lidstaten, waar de markt goed moet kunnen werken. De rijke lidstaten moeten gul zijn ten aanzien van de arme lidstaten. De EU moet het dagelijks leven van de burgers verbeteren. Het landbouwbeleid is hervormd. Bernard Shaw zei: "Sommigen zien de dingen zoals ze zijn en ik vraag me af, waarom we niet zouden dromen over hoe de dingen zouden moeten zijn."

Vlaams lid

Frank VANHECKE (NI, BE)

Volgens de media komen Frankrijk en Spanje op de Top met een voorstel voor een Europees migratiebeleid. Dat baart zorgen. Spanje is immers het land dat met zijn beleid verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen in Marokko. Zowel Spanje als Frankrijk staan model voor een mislukte immigratiepolitiek. Europa is geen immigratiecontinent. Miljoenen niet-assimileerbare vreemdelingen zorgen voor problemen. Turkije moet een geprivilegieerd partnerschap in plaats van het EU-lidmaatschap worden geboden. Het land kan op geen enkel vlak een Europees land worden genoemd.

Debat: 26 oktober 2005

REF.: 20051020IPR01668