P.B.M. (Nel) van Dijk
Voormalig CPN-lid die elf jaar het gezicht van GroenLinks in het Europees Parlement was. Strijdbaar voor vrouwenrechten, voor vervoer, voor natuur en milieu. Schreef strengere Europese regels op haar naam voor het vervoer van dieren over grote afstanden en droeg beslissend bij aan legalisering van abortus. Maar meer nog werd zij, in en buiten het parlement, bekend om haar niet aflatend gevecht tegen fraude en bedrog, te luxe regelingen en voorzieningen voor parlementariërs en voor openheid van het parlement. Daarbij schuwde zij niet het werken met een verborgen camera en het speuren, tot in ambtelijke prullenmanden toe, naar vertrouwelijke stukken. Zij was plaatsvervangend directeur van ProDemos.
CPN, GroenLinks
functie(s) in de periode 1987-1998: lid Europees Parlement
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-lid Europees Parlement, van 31 januari 1987 tot 1 september 1998
-
-directeur LBL (Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie), van september 1998 tot 1 juli 2003
-
-directeur IPP (Instituut voor Publiek en Politiek), van 1 september 2003 tot oktober 2010
-
-directeur a.i. Huis voor democratie en rechtsstaat, van oktober 2012 tot april 2011
-
-plaatsvervangend directeur ProDemos (Huis voor democratie en rechtsstaat), van april 2011 tot 1 juni 2013
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-Stemde in mei 1998 tegen de benoeming van Wim Duisenberg tot president van de Europese Centrale Bank.
-
-Diende in juli 1998 een verslag in over de gezondheidstoestand van vrouwen in de Europese Gemeenschap, waarin onder meer gepleit wordt voor legalisering van abortus en bestrijding van het "toxic syndrome" als gevolg van het gebruik van tampons.
-
-Hield zich in het Europees Parlement vooral bezig met vrouwenzaken, begrotingszaken en sociaal-economische vraagstukken
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
-
-Nam begin 1988 met Alexander de Roo het initiatief voor het bijeenbrengen van een overleggroep, waarvan onder anderen Bram van Ojik, Wim de Boer, Ina Brouwer en Joost Lagendijk deel uitmaakten, die allen voorstanders waren van nauwere samenwerking tussen PPR, PSP en CPN. De groep werd, naar de woonplaats van Van Dijk, FC Sittardia genoemd.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.