K.L.H. (Henri) van der Putt
Katholiek Tweede Kamerlid in de jaren dertig. Brabantse sigarenfabrikant die een vooraanstaande rol speelde in de werkgeversorganisaties in die bedrijfstak. Bekleedde ook op andere terreinen, zoals de gezondheidszorg, bestuursfuncties. In de Kamer hield hij zich vooral bezig met handelsaangelegenheden. Werd in 1939 burgemeester van Geldrop en gedroeg zich tijdens de oorlog zeer heldhaftig. Werd door de bezetter gevangengenomen en overleed in maart 1945 na een dodenmars vanuit kamp Bergen-Belsen naar buitenkamp Pölitz of op de terugtocht daarvan.
RKSP
functie(s) in de periode 1933-1939: lid Tweede Kamer
Contentssopgave van deze pagina:
-
-firmant N.V. sigarenfabriek v/h firma "Van der Putt en De Vlam" ('Kosmos') te Eindhoven, from 1909 until 1936
-
-sigarenfabrikant in België, until 1925
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 9 May 1933 until 1 June 1939
-
-directeur N.V. sigarenfabriek v/h firma "Van der Putt en De Vlam" ('Kosmos') te Eindhoven, from 1936 until 1939
-
-burgemeester van Geldrop, from 1 June 1939 until 6 July 1944
-
-lid Commissie van Toezicht Gemeentelijke werklozendienst
-
-lid Raad van Commissarissen N.V. Textiel-Maatschappij 'Excelsior', from 1940
Derived functions
-
-lid vaste commissie voor overleg inzake handelspolitieke aangelegenheden (Tweede Kamer de Staten-Generaal)
-
-voorzitter begrotingscommissie voor hoofdstuk VIIb (Financiën) (Tweede Kamer der Staten-Generaal) (voor 1935)
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Hield zich in de Tweede Kamer vooral bezig met economische, financiële en waterstaatsaangelegenheden. Sprak ook over volksgezondheid.
Dissenting voting behaviour (0/2)
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
-
-Neef (oomzegger) van mgr. J.F. Sanders, deken van Tilburg
-
-Hij weigerde in mei 1944 Geldropse burgers aan te wijzen, die graafwerk zouden moeten gaan verrichten in Zeeland. Op donderdag 6 juli 1944 werd hij met een aantal collega's, o.a. Manders van Leende, Serraris van Heeze, Smulders van Oost-, West- en Middelbeers en Magnee van Bergeyk, overgebracht naar het concentratiekamp Vught en op 5 september 1944 naar Duitsland (Sachsenhausen). Op 28 januari 1945 werd hij naar Bergen-Belsen getransporteerd. Mogelijk werd hij tewerkgesteld in een V1-fabriek in Stettin, maar verhinderde ziekte dat wellicht.
-
-Hij overleed na een gevangenentransport vanuit kamp Bergen-Belsen naar buitenkamp Pölitz of terug naar Bergen-Belsen. Exacte plaats en datum van overlijden zijn niet bekend, maar de datum ligt tussen 17 en 24 maart 1945. In het Nationaal Archief is een verklaring van het overlijden opgenomen, afgegeven 17 augustus 1951 door het Informatiebureau van het Nederlandsch Roode Kruis ondertekend door J. van der Vosse (de Directeur). Zie over zijn overlijden verder: Handelingen Tweede Kamer, 16 oktober 1951 (brief van zijn echtgenote, waarin zij meedeelt dat aangenomen moet worden dat haar man in de oorlog overleden is).
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.