De JS steunt de stakingen!

Dankzij de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) kunnen mensen met fysiek of mentaal zwaar werk eerder stoppen met werken. De RVU loopt echter af in 2025. Maar ook na 2025 zal zwaar werk blijven bestaan. Of je nou in de zorg, het OV, de schoonmaak, of elders werkt, iedereen met een zwaar beroep moet perspectief hebben op een vervroegd pensioen.

De FNV heeft onderhandeld met werkgevers om de RVU permanent te maken en te verbeteren. Deze hebben helaas niets opgeleverd. Daarom staken deze week werknemers in verschillende sectoren.

Sectoren die meedoen aan de stakingen zijn:

  • Haven

    Politie

    Schoonmaak

    Industrie

    OV

    Metaal

    Bouwen & wonen

De Jonge Socialisten staan volledig achter deze stakingen en roepen de politiek en de werkgevers op de eisen van de FNV in te willigen. Maak de RVU permanent! Verhoog het bedrag! Laat de RVU voor meer mensen gelden!

Om een voorbeeld te geven van een zwaar beroep, omschrijft Delfina haar ervaring in de zorg:

"Ik zit in mijn laatste jaar van de studie verpleegkunde, en heb al een paar keer stage gelopen. Wat mij opvalt is dat veel collega’s op een gegeven moment kampen met rugklachten, burn-out en hoge werkdruk. Het is geen verrassing dat er in de zorg personeelstekorten zijn, die ervoor zorgen dat de werkdruk hoog is en het personeel niet altijd denkt aan ergonomisch werken. Je wilt als verpleegkundige de beste zorg bieden die je kan bieden voor je patiënten. Maar wie zorgt er straks voor de patiënten als het personeel zelf patiënt wordt?"

Dit is een maar een van de vele sectoren waar het binnenkort niet meer mogelijk zal zijn om vervroegd met pensioen te gaan. Gunnen wij de mensen die zwaar werk verrichten dit nou echt niet?

Kijk hier voor meer informatie.