Terugblik Voorjaarscongres Amsterdam (+ foto's!)

Nu het congres in Amsterdam van 15 en 16 juni achter de rug is, blikken we terug: wat was het een mooi congres! Voor het eerst in lange tijd waren er voldoende leden aanwezig om de statutaire wijzigingen te behandelen. Ook waren er veel inspirerende sprekers zoals Frans Timmermans (fractievoorzitter en politiek leider GL-PvdA), Marjolein Moorman (PvdA wethouder Amsterdam), Younes Douari (oprichter van Represent Jezelf) en Esther-Mirjam Sent (Partijvoorzitter van de PvdA). Daarnaast vonden er bestuursverkiezingen plaats voor een nieuw bestuur, en werd het aftredende bestuur met lof bedankt voor het werk dat zij het afgelopen jaar hebben verricht voor de JS.

--

De sprekers op het congres en hun toespraken en Q&A’s maakten het congres compleet. Zo sprak Frans Timmermans over het belang van gesprekken met mensen buiten je politieke bubbel, en benadrukte het belang van dialoog met mensen waar je het niet mee eens bent. Younes Douari van 'Represent Jezelf' benadrukte hoe belangrijk het is om jongeren bij de politiek te betrekken en hoe veel jongeren zich vervreemd voelen van politiek. Marjolein Moorman sprak over het belang van ongelijk investeren voor gelijke kansen, en Esther-Mirjam Sent moedigde de JS aan om de “luis in de pels” van de PvdA te zijn. Allemaal inspirerende woorden voor het komende JS-jaar!

Na een gezellig congresfeestje in Amsterdam, ging het congres zondagochtend weer vroeg van start met onder andere de bestuursverkiezingen voor 2024/2025.

Het congres heeft een nieuw landelijk bestuur gekozen:

  • • 
    Voorzitter: Jasmijn Hofman
  • • 
    Secretaris: Alessandro van Haag
  • • 
    Penningmeester: Anne-Marèl Onstenk
  • • 
    Bestuurslid leden & scholing: Max Middendorp
  • • 
    Bestuurslid politiek & campagne: Tim Paling
  • • 
    Internationaal secretaris: Boyd Angenent
  • • 
    Ad-interim Bestuurslid Communicatie en Vormgeving: Nina Pelzer

En de volgende leden zijn verkozen tot het presidium: Vera Landstra, Sandro Kovačić en Lorenzo Grevink. Voor de kascommissie: Hein van Lieshout. Voor de beroepscommissie: Jens La Roi. En als hoofdredacteur van LAVA: Melvin Hoogendijk.

Op het congres zijn ook stevige en mooie inhoudelijke debatten gevoerd waarna het politieke programma werd vastgesteld. Voor het eerst sinds tijden waren er voldoende leden aanwezig voor een quorum, waardoor de statutaire wijzigingen behandeld konden worden.

Tijdens de bestuursverantwoording kwam naar voren dat het een jaar vol ups en downs was. Maar alle aftredende bestuursleden gaven aan dat ze trots zijn op waar de JS nu staat en dat de verbeteringen nu ook zichtbaar zijn.

Het congres werd afgesloten met bedankjes voor het aftredende en oude bestuur. Iris Vrolijks werd geprezen voor haar rol als voorzitter in roerige tijden en voor het brengen van rust in de vereniging. Rolf Hidding werd bedankt voor zijn werk aan herstelwerkzaamheden en het verbeterplan voor de vereniging. Tim Nellen werd geprezen voor zijn rol als penningmeester. Ook de doorgaande bestuurders, Jasmijn Hofman en Anne-Marèl Onstenk, werden bedankt voor hun inzet en waardevolle bijdragen.

Oud-bestuursleden werden eveneens bedankt: Bob den Ouden voor zijn tomeloze inzet om de vereniging weer op orde te krijgen door te werken aan, en het implementeren van, het herstel- en verbeterplan, en Ytim Engelaar voor haar inzet als bestuurslid communicatie en haar waardevolle bijdrage aan de vereniging.

We kijken terug op een mooi congres, veel dank aan het presidium voor het kundig en geduldig voorzitten. Het congres werd afgesloten met een richtinggevende speech van de nieuwe voorzitter van de JS, Jasmijn Hofman: “Met de komst van een ontzettend rechts kabinet, snakken jongeren in Nederland echt naar een alternatief. Wij zijn dat alternatief. Links, Progressief en Sociaal-democratisch!”

Bekijk hier de foto's!