Eerste Kamerverkiezingen: 39 nieuwkomers in nieuwe Eerste Kamer
gewijzigd
DEN HAAG (PDC) - Meer dan de helft van de nieuwe Eerste Kamer zal vernieuwd worden. Uit een analyse van PDC, gebaseerd op de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen, blijkt dat er 39 leden voor het eerst in de Eerste Kamer komen. Daar zorgt onder meer de BBB voor, die als nieuwe partij ook meteen de grootste wordt met 16 zetels. Daarmee wordt het recordaantal nieuwkomers dat in 2019 voor de eerste keer in de Eerste Kamer kwam, geëvenaard. De nieuwe Eerste Kamer zal in totaal 15 fracties tellen.
In de nieuwe Eerste Kamer komen ook meer vrouwelijke senatoren dan in de huidige. Er komen 30 vrouwelijke leden (40%), terwijl dat er in de huidige senaat 25 zijn (33%). 13 van de verwachte nieuwe Kamerleden zijn oud-Tweede Kamerlid, onder wie Paul van Meenen (D66) en Gert-Jan Oplaat (BBB).
Het aantal oud-bewindslieden wordt lager. Met Tineke Huizinga (CU), Edith Schippers (VVD) en en Martin van Rooijen (50PLUS) zullen er nog slechts drie oud-bewindslieden in de Eerste Kamer zitten. Opvallend is dat 32% van de nieuwe Kamerleden een achtergrond heeft in het bedrijfsleven en 8% in de agricultuur.
De traditioneel hoge leeftijd van Eerste Kamerleden is in de nieuwe samenstelling onveranderlijk: vrijwel de helft van de senatoren zit in de leeftijdsgroep 50- tot 64-jarigen; 33% is ouder dan 65. Qua migratie-achtergrond is de Eerste Kamer nog weinig representatief: vier van de 75 Eerste Kamerleden hebben, volgens de definitie van het CBS, een migratie-achtergrond.
Wat regionale spreiding betreft, is de nieuwe Eerste Kamer iets diverser dan de huidige: hoewel bijna 60% van de nieuwe Kamerleden uit de Randstad komt, zijn de provincies Gelderland en Overijssel beter vertegenwoordigd (samen 13%). In de huidige samenstelling komt slechts 7% van de Kamerleden uit die provincies.
De vier coalitiepartijen zakken van 32 naar 24 zetels en komen dus 14 zetels 'tekort'. Om een meerderheid te vormen zullen de vier regeringspartijen moeten samenwerken met de oppositie. Linksom, met de gezamenlijke fractie van GroenLinks en PvdA, kan de coalitie een meerderheid behalen. Maar ook rechtsom, met de BBB, komt de coalitie aan de benodigde meerderheid in de Eerste Kamer. Beide opties kunnen tot spanningen in de coalitie leiden.
Bron: PDC, ANP, NOS