Achtergrond: het begin van het Kamerlidmaatschap
Vanmiddag wordt in de Tweede Kamer verslag uitgebracht van het onderzoek naar de geloofsbrieven van Ralf Dekker (FVD). Dat is opmerkelijk, want hij is al lid. Hoe zit dat?
Nieuwbenoemde leden van een volksvertegenwoordiging moeten geloofsbrieven overleggen. Daaruit moet blijken dat de vereiste leeftijd is bereikt, dat de benoemde Nederlander is en dat er geen met het ambt onverenigbare functies worden vervuld. In de Tweede Kamer (en in de Eerste Kamer) doet de Commissie voor de Geloofsbrieven dat onderzoek.
Het onderzoek vindt plaats na iedere verkiezing en na een tussentijdse benoeming. Als iemand bijvoorbeeld in april tussentijds Kamerlid wordt en vervolgens een maand later bij de verkiezingen wordt herkozen, zullen twee keer kort na elkaar de geloofsbrieven worden onderzocht.
In het geval van Dekker is het onderzoek opmerkelijk. Dekker werd in augustus tijdelijk lid als vervanger van Simone Kerseboom. De periode van vervanging liep vandaag af, maar wordt verlengd (dat kan twee keer gebeuren). Dekker is dus lid en blijft dat ook. Er is alleen sprake van verlenging van een periode. Zijn geloofsbrieven zijn onderzocht. Er is derhalve geen reden om dat opnieuw te doen.
De gang van zaken is opmerkelijk, omdat in eerdere gevallen onderzoek (met reden) achterwege bleef. In 2013 werd twee keer een periode verlengd van tijdelijk SP-Tweede Kamerlid Eric Smaling. Beide keren was er geen nieuw onderzoek van geloofsbrieven. In 2011 werd het tijdelijke lidmaatschap van Rik Grashoff (GroenLinks) omgezet in een vast lidmaatschap. Ook toen bleef dat onderzoek achterwege.
Waarom inmiddels onderzoek wel nodig wordt gevonden, is onduidelijk. De keuze is niet toegelicht.