Pegas: stoppen met de hersteloperatie 'was geen optimale keuze'
DEN HAAG (PDC) - Volgens Hans Alders (voormalig Nationaal Coördinator Groningen) was het "ondenkbaar" dat hij terug moest keren bij de bewoners van Groningen om uit te leggen dat de versterkingsoperatie toch niet doorging. Dat zei hij tijdens zijn verhoor in de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen. Eerder hadden de bewoners een brief gekregen dat de huizen onveilig waren. Daaropvolgend had hij beloofd om de huizen van de ruim 1500 mensen te versterken. "Het gaat niet alleen over stenen, maar om het thuis van mensen," zo sprak hij. Toen oud-minister Eric Wiebes in 2018 besloot om de versterkingsoperatie te staken, diende Alders zijn ontslag in.
Maarten Camps, voormalig secretaris-generaal bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, toonde begrip voor de kritiek op het staken van de hersteloperatie. Maar volgens hem was de gedachte in het ministerie dat minder gaswinning zou leiden tot minder zware bevingen, en dus minder benodigde maatregelen. Volgens Camps was het "toch verstandig om even stil te staan. Met pijn in het hart, want er was geen optimale keuze."
Camps lichtte ook de keuze toe om een vertegenwoordiger van de gas- en oliesector present te laten zijn bij de sollicitatieprocedure van de nieuwe inspecteur-generaal voor het staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Hij gaf aan dat deze keuze gemaakt was omdat de sollicitant kennis van olie- en gaswinning nodig had. Camps gaf wel aan dat hij wat "ongemak" voelde, vanwege deze aanwezigheid. Camps had dit echter zelf veroorzaakt. Hij was als secretaris-generaal namelijk verantwoordelijk voor de sollicitatieprocedure.
Bron: NRC