Europa Vandaag: Europese ministers na zomerreces weer vol in crisismodus

vrijdag 9 september 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Sigrid-Kaag-buiten
Bron: D66

Crisis op crisis...

De ministers van Financien van de Europese lidstaten trappen vanochtend af met een Eurogroep. Ze buigen zich over de macro-economische ontwikkelingen in de eurozone, waaronder energie en inflatie, en de gevolgen daarvan voor het begrotingsbeleid. Daarnaast komen ook de ontwikkelingen rondom de digitale euro en de digitale centralebank­munten aan bod.

Gisteren maakte de Europese Centrale Bank (ECB) bekend dat de rente met 0,75 procentpunt wordt verhoogd om de inflatie tegen te gaan. Naar verwachting is er bij de Eurogroep ook een vertegenwoordiger van de Europese Centrale Bank aanwezig om de ministers te informeren over dat historische rentebesluit dat gisteren is genomen.


 
Vlag EU Oekraïne
Bron: Smooth_O

...op crisis

Na een gezamelijke werklunch zetten de ministers hun dag voort met de informele bijeenkomst van Economische en Financiele Zaken. Op deze eerste dag van de bijeenkomst komen de economische gevolgen van de oorlog in Oekraine aan bod. De ministers buigen zich eerst over financiele steun aan Oekraine en bespreken daarna de aanpak van de gevolgen van de oorlog voor de Europese financiele markt.


 
Gaspijplijn

Zit heel Europa er deze winter warmpjes bij?

Een andere groep ministers komt vandaag bijeen in een Buitengewone Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie. Zij gaan met elkaar in beraad over de gevolgen van de energiecrisis. De focus ligt voor hen met name op de hoge energieprijzen en mogelijke noodmaatregelen om die te drukken. Vervolgens zullen zij tijdens een openbare zitting de paraatheid van hun land voor de komende winter toelichten. Eerder deze week werd bekend dat de Nederlandse gasvoorraad al tot de verplichte 80 procent is gevuld en dat het daarmee aan de Europese eisen voldoet.


En verder....

Is er in het Europees Parlement een briefing over de plenaire week van het EP van 12 t/m 15 september.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

9 september

Raad van de EU

Eurogroep

9 september

Raad van de EU

Buitengewone Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie

9 september

Raad van de EU

Informele bijeenkomst Economische en Financiële Zaken