Cohesiebeleid van de EU: meer dan 1,5 miljoen door de EU gefinancierde projecten zijn toegankelijk op een nieuw openbaar platform

Vandaag, bij de opening van het 8e Cohesieforum, heeft de Commissie “Kohesio” gelanceerd, een openbaar onlineplatform met alle beschikbare informatie over meer dan 1,5 miljoen projecten in alle 27 lidstaten die sinds 2014 door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO), het Cohesiefonds en het Europees Sociaal Fonds (ESF) zijn gefinancierd. Het is de eerste keer dat een dergelijk omvangrijk en voor iedereen toegankelijk platform van projectgegevens in alle officiële talen van de EU is opgezet. Daarbij is nauw samengewerkt met de managementautoriteiten in de verschillende lidstaten of regio's, aangezien cohesieprojecten door de nationale en regionale autoriteiten worden beheerd.

Volgens commissaris voor Cohesie en Hervormingen, Elisa Ferreira, “biedt Kohesio een unieke hoeveelheid gegevens over de wijze waarop het cohesiebeleid onze Unie helpt versterken. Dankzij Kohesio wordt het cohesiebeleid nog toegankelijker en transparanter. Een paar klikken volstaan om iedereen te laten zien hoe de EU in onze regio's en steden investeert om convergentie en economische, sociale en territoriale cohesie te bevorderen. Dit nieuwe instrument vormt een aanvulling op het in februari jongstleden gepubliceerde cohesieverslag en het openbaar gegevensplatform over het cohesiebeleid. Door het cohesiebeleid gefinancierde projecten hebben geen geheimen meer!”

Nicolas Schmit, commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten, voegde hieraan toe: “De financiële middelen van de EU kunnen een echt verschil maken voor iedereen in de EU, en vooral voor wie onze steun het meest nodig heeft. Mede dankzij het Europees Sociaal Fonds kunnen mensen een baan vinden, verwerven werknemers en bedrijven de voor een fair, groen en digitaal herstel vereiste vaardigheden en wordt de sociale inclusie versterkt. De cohesiefondsen kunnen ook steun aan de lidstaten verlenen om mensen te helpen die voor de Russische invasie van Oekraïne op de vlucht zijn. Het nieuwe platform vertelt het verhaal achter veel door de EU gefinancierde projecten die in mensen en regio's investeren.”

Een nuttig instrument voor iedereen

Het Kohesio-platform maakt de informatie waarover de managementautoriteiten beschikken, voor iedereen toegankelijk. Het platform beschikt over een indrukwekkende schat aan gegevens en illustreert hoe het cohesiebeleid een cruciale bijdrage aan de economische, territoriale en sociale cohesie van de EU-regio's en de groene en de digitale transitie levert door een grote verscheidenheid van beleidsprioriteiten in de lidstaten uit te voeren en te financieren. Dankzij het platform worden ook beste praktijken opgespoord en tussen regio's en lidstaten uitgewisseld.

Kohesio biedt:

  • gestandaardiseerde gegevens over 1,5 miljoen projecten uit de financieringsperiode 2014-2020, met inbegrip van links naar de respectieve programma's en fondsen;
  • gestandaardiseerde gegevens over de 500 000 begunstigden van projecten en de stand van de uitvoering van de projecten;
  • gegevens over meer dan 300 operationele programma's in alle 27 lidstaten;
  • een interactieve kaart waarmee de gegevens geografisch kunnen worden opgevraagd;
  • alle informatie in (spoedig) alle officiële talen van de EU.

Enkele voorbeelden van cohesieprojecten op Kohesio

De gebruikers van Kohesio kunnen ontdekken hoe met steun van het EFRO een digitaal platform voor lokale gemeenschappen in Frankrijk wordt opgezet. Kohesio bevat ook informatie over het door het ESF gefinancierde project YouthReach in Ierland: dankzij het project kunnen voortijdige schoolverlaters zich herpakken en met succes op zoek gaan naar werk. Alleen al tussen 2014 en 2020 heeft het project 14 000 jongeren bereikt. Tot slot laat Kohesio zien hoe het Cohesiefonds de spoorverbindingen in Tsjechië helpt verbeteren.

Volgende stappen

In samenwerking met de autoriteiten die door de lidstaten zijn geselecteerd om de cohesiefinanciering te beheren, zal de Commissie het Kohesio-platform blijven ontwikkelen en gegevens over projecten in het kader van de nieuwe programmeringsperiode 2021-2027 toegankelijk maken. De komende maanden zal het platform in alle officiële talen van de EU beschikbaar zijn.

Achtergrondinformatie

De Commissie hecht veel belang aan transparantie en de toegankelijkheid van informatie. Daarom is het openbaar gegevensplatform over het cohesiebeleid in december 2015 opgezet: de gebruikers kunnen er de voortgang van de uitvoering van het cohesiebeleid op EU-niveau volgen per thema, land of fonds. Het Kohesio-platform vult het openbaar gegevensplatform over het cohesiebeleid aan met één omvangrijke bron van informatie over door het cohesiebeleid gefinancierde projecten en begunstigden. De twee platforms zullen naast elkaar bestaan en twee verschillende invalshoeken bieden: het openbaar gegevensplatform over het cohesiebeleid verstrekt financiële informatie over programma's, terwijl Kohesio gedetailleerde informatie over projecten biedt.

Meer informatie

Openbaar gegevensplatform over het cohesiebeleid van de EU

Kohesio-database over projecten in de EU

8e Cohesieforum