Europa Vandaag: hoe eensgezind is het Europees Parlement over de Russische invasie?

dinsdag 1 maart 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Vergaderzaal Europees Parlement in Brussel Source: European Parliament
Bron: Source: European Parliament

EP bepaalt standpunt invasie Rusland in bijzondere vergadering

Vandaag komt het Europees Parlement bijeen voor een buitengewone plenaire vergadering over de aanval van Rusland op Oekraïne. Het Parlement debatteert over hun reactie op de Russische inval. De Europarlementariërs zouden eigenlijk pas volgende week weer bijeen komen, maar gezien de ernst van de situatie hebben voorzitter Roberta Metsola en de EP-fractieleiders afgelopen donderdag - op de dag van de Russische inval - besloten een extra vergadering te houden.

Aan het eind van het debat zal het Parlement een resolutie aannemen, die het standpunt van de EP weergeeft over de kwestie. Met deze resolutie kan het Parlement alleen een signaal afgeven, hiermee wordt niks besloten. Interessanter zal zijn hoe het Europees Parlement tot deze resolutie komt. Zal er net zoveel eensgezindheid zijn over deze invasie als in de Commissie en de Raad?


 
Hek met camera

Hoe staat het met de migranten bij de grens van Belarus?

Vandaag begint een driedaags werkbezoek - ook wel een fact-finding mission genoemd - van de EP-commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) in Letland en Litouwen. Op de agenda staan de migratiekwesties in beide landen, met bijzondere aandacht voor de situatie aan de grens met Wit-Rusland. Vanuit de EU zijn er zorgen over het Wit-Russische regime: sinds vorig jaar is er sprake van een georkestreerde toestroom van immigranten vanuit het land naar buurlanden.

De reden voor deze migrantenstroom is de sancties die de EU Wit-Rusland heeft opgelegd vanwege onder meer de frauduleuze verkiezingen in het land. De EU lijkt echter niet van plan om sancties terug te draaien. Afgelopen week kwam zelfs het nieuws dat er een nieuw pakket in de maak is, dit maal vanwege de rol die het land van Poetinvriend Loekasjenko speelde bij de invasie van Oekraïne.


En verder...

Dag twee van de informele bijeenkomst van ministers van Cohesiebeleid vindt plaats in Rouen, Frankrijk.

Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitale Zaken Alexandra van Huffelen ontmoet vandaag zowel Eurocommissaris Thierry Breton als Jutta Urpilainen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

1 maart, 13:00

Europees Parlement

Bijzondere plenaire vergadering over de situatie in Oekraïne

1-3 maart

Europees Parlement

LIBE bezoekt Letland en Litouwen

1 maart

Raad van EU

Informele bijeenkomst van ministers van Cohesiebeleid

1 maart

Europese Commissie

Eurocommissaris Breton ontvangt staatssecretaris Van Huffelen

1 maart

Europese Commissie

Eurocommissaris Urpilainen ontvangt staatssecretaris Van Huffelen