M. (Maarten) van Ooijen MA
Maarten van Ooijen (1990) was van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 staatssecretaris voor Jeugd en Preventie (VWS) in het kabinet-Rutte IV. Hij was sinds juni 2018 namens de ChristenUnie wethouder in Utrecht. Eerder was hij voorzitter van PerspectieF, de jongerenafdeling van de ChristenUnie. Sinds november 2024 is hij voorzitter van de maatschappelijke adviesraad van de PO-Raad.
CU
functie(s) in de periode 2022-2024: staatssecretaris
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-lid gemeenteraad van Utrecht, van maart 2014 tot 7 juni 2018
-
-adviseur "Lysias Consulting Group" te Amersfoort, van 2015 tot juni 2018
-
-wethouder (voor maatschappelijke ondersteuning, welzijn, asiel en integratie, en sport) van Utrecht, van 7 juni 2018 tot 10 januari 2022
-
-staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (belast met preventie en jeugd), van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024
takenpakket (staatssecretaris)
-
-Was als staatssecretaris belast met 1. Oorlogsgetroffenen en verzetsdeelnemers, 2. WMO en mantelzorg, 3. Maatschappelijke opvang en beschermd wonen, 4. Preventie, 5. Gezondheidsbevordering (leefstijl), 6. VWS-domein voor BES-eilanden, 7. Jeugdbeleid, Jeugdwet en Jeugdgezondheidszorg en 8. GGD in gemeentelijk domein
-
-voorzitter maatschappelijke adviesraad van de PO-Raad, vanaf 5 november 2024
vorige (2/4)
-
-voorzitter sociale zaken, Forum voor Eurocities
-
-trekker visieteam Pionierskerk "De Haven"
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Nam in 2024 maatregelen om vertrouwen in vaccinaties te herstellen. Zo wordt de wijkgerichte aanpak versterkt en gaat de zogenoemde Twijfeltelefoon van ErasmusMC ook informatie geven over het rijksvaccincatieprogramma
-
-Diende in 2024 het wetsvoorstel 'Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg' in
-
-Bracht in 2024 samen met de ministers Weerwind en Dijkgraaf het Plan van aanpak 'Stop Femicide!' uit. Femicide is dodelijk geweld tegen vrouwen en meisjes. Het belangrijkste speerpunt is het beter herkennen van geweldssignalen door bijvoorbeeld politie, justitie en Veilig Thuis en eerder ingrijpen bij huiselijk geweld om escalatie te voorkomen.
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.