Waarom is wereld toilet dag belangrijk?
Naar het toilet kunnen gaan waar en wanneer je maar wilt: voor ons is dit misschien vanzelfsprekend, maar voor een groot deel van de wereldbevolking is dit helaas niet het geval. Daarom is het vandaag Wereld Toilet Dag: een dag die internationale aandacht vraagt voor het gebrek aan sanitaire voorzieningen op veel plekken in de wereld. Deze dag is ontstaan nadat de overheid van Singapore en de organisatie van World Toilet Organisation gezamenlijk het initiatief ‘Sanitation for All’ bedachten om aandacht te vragen voor de wereldwijde sanitaire crisis. Deze werd ondersteund door de Verenigde Naties en tijdens hun 67e algemene vergadering aangenomen als officiële dag. Het is inmiddels overgenomen door 122 landen. Het thema van dit jaar is het waarderen van toiletten.
Toegang hebben tot sanitaire voorzieningen is enorm belangrijk. Het houdt onze directe omgeving schoon en voorkomt het verspreiden van ziektekiemen. Er zijn echter nog 2,4 miljard mensen wereldwijd die slechte tot geen toegang hebben tot functionerende sanitaire voorzieningen, voornamelijk in de armste en meest achtergestelde gemeenschappen. 2 Miljard mensen drinken water dat uit een met uitwerpselen vervuilde bron komt. Er sterven jaarlijks ongeveer 800.000 kinderen aan diarree door vervuild water, slechte sanitaire voorzieningen en slechte hygiëne. Het is zelfs de tweede belangrijkste doodsoorzaak van kinderen onder de vijf jaar.
Toegang tot sanitaire voorzieningen is daarnaast extra belangrijk voor vrouwen en meisjes die zwanger of ongesteld zijn. Als er bijvoorbeeld slechte of geen toiletten aanwezig zijn op school, kiezen veel meisjes ervoor om thuis te blijven als ze ongesteld zijn. Zo heeft het ook gevolgen voor hun educatie.
Water dat in Nederland wordt weggespoeld komt in het riool terecht en wordt vervolgens gezuiverd onder verantwoordelijkheid van het waterschap, zoals het in de Waterwet is vastgelegd. Wanneer dit niet gebeurt, leidt dit tot vervuiling van het drinkwater en een verhoogde kans op infecties. Dit heeft als gevolg dat mensen hun behoeften moeten doen op onbetrouwbare en onhygiënische toiletten, of zelfs op een openbare plek als er helemaal geen toegang is tot een toilet. Hierdoor hebben ziektekiemen de kans om te verspreiden, met dodelijke ziekten als gevolg.
Daarom stelt de Verenigde Naties nu nog een doel: water en sanitaire voorzieningen voor iedereen in 2030. Er moeten grotere investeringen gedaan worden in het plaatsen van toiletten en het aanleggen van rioleringen.
Wereld Toilet Dag is dus erg belangrijk. Het is bedoeld om de overheid, media, scholen, bedrijven, hulporganisaties en consumenten samen te brengen en op die manier aandacht te vragen voor dit probleem en zo iedereen in actie te krijgen. Verschillende hulporganisaties, zoals WASTE, zetten zich al in voor betere sanitaire voorzieningen in derde wereld landen.
Wij kunnen zelf ook een handje helpen. Zo kunnen we aan verschillende organisaties, de World Toilet Organisation bijvoorbeeld, geld doneren. Verder is het belangrijk dat ieder zich meer bewust wordt van dit probleem. Gebruik op deze dag de hashtag #worldtoiletday op social media en praat erover met de mensen om je heen.
Foto: Markus Spiske via Pexels