Honderd dagen na de Tweede Kamerverkiezingen: een overzicht
DEN HAAG (PDC) - De Tweede Kamerverkiezingen zijn vandaag precies honderd dagen geleden en de formatie verloopt niet zonder de nodige hobbels. Vanaf het moment dat de gespreksnotities van de eerste verkennende gesprekken uitlekten en de eerste verkenners (Annemarie Jorritsma-Lebbink en Kajsa Ollongren) op 25 maart een hun functie neerlegden, werd duidelijk dat de voornaamste taak van de informateur het herstellen van vertrouwen zou worden. Dat is een proces waar men nog steeds mee bezig is. De redactie van Parlement.com maakte ter gelegenheid van de 100e dag na de verkiezingen een overzicht van analyses en gebeurtenissen sinds die tijd.
Zelfs uit het verslag van informateur Mariëtte Hamer deze week bleek dat de wie-met-wie nog steeds het grootste struikelblok is bij de formatie. Nu Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) de taak hebben gekregen om een nieuw conceptregeerakkoord op hoofdlijnen te schrijven, is het de komende tijd afwachten hoe de formatie gaat vorderen. Naar verwachting zal er pas tegen half augustus weer verder onderhandeld worden. Dat zou dan rond de vijf maanden na de verkiezingen zijn.
In de tussentijd blikt de redactie van PDC terug op de stand van zaken in de Tweede Kamer, en op de ontwikkeling van de formatie in de afgelopen honderd dagen. Daarnaast brengen we enkele andere onderwerpen aan het licht: achtergronden bij de begrippen die vaak aan bod komen tijdens de demissionaire periode, reflectie op het formatieproces in het algemeen en enkele onderwerpen die de afgelopen periode door de Kamer zijn behandeld, maar die u door het formatienieuws misschien gemist heeft.