Adviezen informateur komen terug in voorstellen van Rutte, Kamer debatteert morgen
DEN HAAG (PDC) - De Tweede Kamer gaat morgen, woensdag 12 mei, in debat over het eindverslag van informateur Tjeenk Willink. Het eindverslag bevat aanbevelingen voor het verdere verloop van de formatie en werd op 30 april aangeboden aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp door de informateur.
Demissionair minister-president Rutte had aangekondigd met radicale ideeën voor een andere bestuurscultuur te komen. Hij presenteerde deze gisteren in het programma Nieuwsuur, maar hij benadrukte daarbij ook dat hij "niet plotseling alles anders zou gaan doen". Hij pleitte onder meer voor meer politiek debat tussen de ministerraad en de Kamer en voor "een club" tussen het kabinet en de Kamer die burgers helpt als ze een probleem hebben bij de overheid.
In de formatie is veel te doen rond een nieuwe bestuurscultuur, macht en tegenmacht en informatievoorziening aan de Tweede Kamer. Die elementen kwamen centraal te staan door de vertrouwenscrisis die heerst op het Binnenhof.
Het gebrek aan vertrouwen jegens demissionair premier Rutte ontstond nadat de Tweede Kamer gevoelige informatie uit de verkenningsgesprekken in handen kreeg en sloeg over naar het hele demissionaire kabinet toen uit gelekte notulen van de ministerraad in 2019 bleek dat er informatie over de kinderopvangtoeslagenaffaire achtergehouden werd voor de Kamer en kritiek was geuit op kritische Kamerleden.
Toen het in Nieuwsuur ging over de vertrouwenskwestie en de kwestie rond CDA'er Pieter Omtzigt gaf Rutte toe dat hij fouten heeft gemaakt. Hij meldde binnenkort een persoonlijk gesprek met het CDA-Kamerlid te houden. Verder gaf Rutte aan niet over zijn eigen positie als VVD-leider te twijfelen.
Informateur Tjeenk Willink concludeerde in zijn eindverslag op 30 april dat het vertrouwen nog niet volledig hersteld is, maar dat de inhoudelijke formatie wel kan beginnen. De volgende informateur zou volgens hem een grote afstand moeten hebben tot de huidige politiek en partijen en hij adviseerde om het coalitieakkoord te beperken tot hoofdlijnen, een voorstel dat ook Rutte gisteren in Nieuwsuur steunde.
Bron: NOS, NRC Handelsblad