Zuivelmarkt: halvering van de voorraden mageremelkpoeder

De helft van het mageremelkpoeder dat sinds 2015 voor openbare opslag is aangekocht (190 000 van de 380 000 ton) is weer in de handel gebracht zonder het functioneren van de markt en het herstel van de sector in gevaar te brengen. De jongste verkoop via inschrijving vond plaats op 8 november en betrof 30 000 ton.

De zorgvuldige behandeling van de voorraden door de Commissie vertaalt zich in een verbetering van de prijzen voor zowel melk als mageremelkpoeder in het laatste EU-prijsrapport voor de zuivelmarkt, dat deze week door het melkmarktobservatorium is uitgebracht.

Commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Phil Hogan: "Onze behoedzame aanpak werpt vruchten af. Marktevenwicht is altijd onze prioriteit. Het is bemoedigend vast te stellen dat de melkprijzen af landbouwbedrijf weer aantrekken, mede dankzij de maatregelen van de Commissie. Er is echter geen reden tot zelfgenoegzaamheid en het blijft noodzakelijk prudentiële productiebeslissingen te nemen in het licht van de reële marktomstandigheden."

De door de Europese Commissie beheerde openbare interventie speelde een belangrijke rol in het stabiliseren van de markten tussen 2015 en 2017 en hielp overschotten weg te werken in een buitengewoon onevenwichtige situatie. De Commissie is eind 2016 een proces begonnen om via maandelijkse en later tweemaandelijkse openbare inschrijvingen deze voorraden geleidelijk weer op de markt te brengen. Daarbij werd omzichtig te werk gegaan.

Dit proces wordt op volledig transparante wijze online gedocumenteerd op de portaalsite van het melkmarktobservatorium. De volgende inschrijving vindt plaats op 22 november.

De combinatie van een robuuste vraag naar zuivelproducten en een beheerste en verantwoorde productiegroei, ondersteund door het zorgvuldige beheer van de voorraden door de Commissie, heeft geresulteerd in concurrerende prijzen voor de producenten. Het belang van de zuivelsector wordt onderstreept door het feit dat hij meer dan de helft van het huidige handelsoverschot van de EU voor landbouwproducten vertegenwoordigt.

Prijzen en productie

Het EU-melkmarktobservatorium (MMO) biedt de zuivelsector van de EU meer transparantie door tijdig marktgegevens en kortetermijnanalyses te verspreiden. De meest recente gegevens van het melkmarktobservatorium wijzen op een gestage stijging van de zuivelprijzen met enige fluctuatie:

  • Mageremelkpoeder (MMP): De MMP-prijzen van de EU schommelden de afgelopen twaalf maanden onder het interventieniveau (169,8 euro/100 kg). De situatie is sinds mei 2018 lichtjes aan het verbeteren.
  • Melk: Nadat de prijs in mei 2018 tot 32 cent per kilo was gedaald, is hij opnieuw in stijgende lijn aan het gaan, met een gemiddelde prijs van 35 cent in september 2018.
  • Boter: De boterprijzen van de EU bedroegen de afgelopen zes maanden meer dan 5 000 euro per ton en vertonen daarmee een trend die sinds 2017 niet meer was waargenomen.
  • Kaas: De prijzen van kaas in de EU blijven goed ondanks licht toegenomen voorraden bij de fabrikanten. De vraag van de consument naar kaas lijkt groter dan ooit.

Na een sterke productiegroei in de eerste helft van het jaar zal de cumulatieve melkproductie van de EU voor heel 2018 naar verwachting op een bescheiden toename van 0,8 % uitkomen.

Naast de weersomstandigheden zijn de melk- en voederprijzen belangrijke factoren voor de melkproductie in de laatste maanden van het jaar, omdat zij zullen bepalen of de landbouwers diervoeder kunnen kopen ter compensatie van de lagere beschikbaarheid van voeder wegens de droogte in de zomer. De Commissie heeft deze zomer een aantal maatregelen genomen om rechtstreekse steun te verlenen aan landbouwers die met een tekort aan diervoeder kampen.

Meer informatie

Melkmarktobservatorium

Overzicht van voorraden en inschrijvingen

IP/18/6361

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail