EU blijft wereldwijd grootste in handel landbouwproducten en voedingsmiddelen

255 miljard euro - zoveel bedroeg de handelswaarde van landbouwproducten en levensmiddelen in de EU in 2017. Daarmee bevestigt de Unie opnieuw haar positie als 's werelds grootste exporteur en importeur van agrovoedingsmiddelen.

In 2017 voerde de EU voor 138 miljard euro aan landbouwproducten en voedingsmiddelen uit, een stijging van 5,1% in vergelijking met 2016. Met een invoer ter waarde van 117 miljard euro beschikt de EU volgens het jaarverslag 2017 over de handel in landbouwproducten en voedingsmiddelen, dat vandaag is gepubliceerd, over een netto handelsoverschot van 21 miljard euro.

De waarde van de totale productie van de landbouwsector in de EU wordt voor 2017 geraamd op 427 miljard euro. De voedselverwerkingsketen is goed voor 7,5% van de werkgelegenheid en 3,7% van de totale toegevoegde waarde in de EU. Doordat het aandeel van de uitvoer in de waardeketen van de productie voortdurend toeneemt, is uitvoer een aanjager van banen en groei in de Europese landbouw- en voedingssector.

Phil Hogan, commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling: "Het succes van de handel in landbouwproducten hangt duidelijk nauw samen met de hervormingen van het GLB die ervoor zorgen dat EU-producenten kunnen concurreren op de internationale markten. Maar het is ook te danken aan de wereldwijde reputatie van EU-producten als zijnde veilig, duurzaam geproduceerd, voedzaam en van hoge kwaliteit. Onze ambitieuze handelsagenda - met recent nog geslaagde onderhandelingen met Canada, Japan en Mexico - helpt landbouwers en levensmiddelenproducenten van de EU ten volle gebruik te maken van de kansen op internationale markten, zonder daarbij de noodzaak uit het oog te verliezen om voldoende waarborgen voor meer gevoelige sectoren in te bouwen."

De uitvoer van de EU naar elk van haar vijf belangrijkste partners - momenteel zijn dat de VS, China, Zwitserland, Rusland en Japan - is toegenomen. Ook heeft de Commissie recent vooruitgang geboekt bij verschillende bilaterale handelsbesprekingen en aldus nieuwe markten ontsloten voor agrovoedingsmiddelen uit de EU. Sinds september 2017 is de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) met Canada van voorlopige toepassing. De EU en Japan hebben in december 2017 een overeenkomst bereikt over een economische partnerschapsovereenkomst - die momenteel wordt geratificeerd - met talrijke voordelen voor de Europese agrovoedingssector. En in april 2018 heeft de EU met Mexico een beginselakkoord bereikt over de modernisering van de bestaande handelsovereenkomst.

De Commissie helpt exporteurs uit de EU ook bij het in kaart brengen van exportmogelijkheden en het sluiten van zakelijke overeenkomsten via afzetbevorderingsactiviteiten en zakenmissies op hoog niveau onder leiding van commissaris Hogan. In 2017 en de eerste helft van 2018 bracht commissaris Hogan, vergezeld door EU-producenten, bezoeken aan Canada, Saoedi-Arabië, Iran en China.

De EU exporteert een grote verscheidenheid van producten uit alle onderdelen van de waardeketen, gaande van grondstoffen en andere basisproducten, over verwerkte landbouwproducten zoals kaas en wijn, tot intensief verwerkte voeding. Die verscheidenheid is illustratief voor de flexibiliteit van de sector. De toppers onder de exportproducten van de EU zijn wijn en gedistilleerde dranken, babyvoeding, voedselbereidingen, chocolade en varkensvlees.

De EU heeft haar invoer de voorbije jaren kunnen diversifiëren, waardoor het marktaandeel van de twee grootste herkomstlanden (Brazilië en de VS) is gedaald ten gunste van andere leveranciers. De EU voert in essentie drie soorten producten in uit niet-EU-landen: producten die niet (of slechts in geringe mate) in de EU worden geproduceerd wegens de natuurlijke omstandigheden (zoals tropische vruchten, koffie enz.), producten die vooral worden gebruikt als diervoeder, en producten die als ingrediënt worden gebruikt bij verdere verwerking.

Het volledige verslag bevat ook een overzicht van de handelsprestaties van de belangrijkste partners waarmee de EU handel drijft (de VS, China, Brazilië, Japan, Rusland) en de handelsstromen tussen die landen en de EU, alsook een hoofdstuk over handel en samenwerking met de minst ontwikkelde landen (m.o.l.).

Meer informatie:

Jaarverslag 2017 over de handel in landbouwproducten en voedingsmiddelen

IP/18/4066

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail