Gemeenschappelijk visserijbeleid: de Commissie stelt nieuwe regels voor om de handhaving te versterken

De Europese Commissie stelt verbeteringen voor om de monitoring en naleving van de visserijregels in de EU te moderniseren en te vereenvoudigen.

Een doeltreffend controlesysteem is cruciaal om het duurzame beheer van de EU-visserij te waarborgen, wat op zijn beurt de levensvatbaarheid op lange termijn van de visserijsector van de EU garandeert en de kostwinning van onze vissers beschermt.

Commissaris Karmenu Vella, bevoegd voor Milieu, Visserij en Maritieme Zaken: "Het gemeenschappelijk visserijbeleid van de EU is al een heel eind gevorderd met het zorgen voor gezonde zeeën en bouwt tegelijk aan een sterke visserijsector en florissante kustgemeenschappen. Maar we moeten blijven doorgaan en ervoor zorgen dat de gezamenlijk overeengekomen regels in de hele EU worden gehandhaafd. Daarom stellen we verbeteringen voor om het bestaande controlesysteem te moderniseren en efficiënter te maken en ervoor te zorgen dat alle marktdeelnemers in de visserijsector in de EU gelijk worden behandeld."

Het voorstel van de Commissie behelst:

  • maatregelen ter verbetering van de handhaving van het gemeenschappelijk visserijbeleid, met een gemeenschappelijke lijst van criteria voor ernstige inbreuken en de bijbehorende sancties, en ter versterking van het bestaande puntensysteem voor vergunde vaartuigen, zodat het functioneert zoals de systemen voor verkeersovertredingen voor automobilisten in de meeste lidstaten;
  • een betrouwbaarder en vollediger visserijgegevenssysteem, met inbegrip van volledig gedigitaliseerde vangstrapportage, dat van toepassing is op alle EU-vissersvaartuigen (inclusief vaartuigen van minder dan twaalf meter), een elektronisch traceersysteem voor alle vaartuigen, nieuwe weegprocedures voor visserijproducten en verscherpte regels voor de registratie van vangsten in de recreatievisserij;
  • betere traceerbaarheid van EU- en ingevoerde visserij- en aquacultuurproducten. Door de digitalisering worden controles mogelijk in elk stadium van de toeleveringsketen en voor alle visserij- en aquacultuurproducten, ongeacht of ze zijn ingevoerd of uit de EU komen;
  • verscherpte regels inzake vistuig. Achtergelaten, verloren of weggegooid vistuig is een bron van zwerfvuil in de Europese zeeën. De Commissie stelt voor de rapportage over verloren vistuig te verbeteren, overeenkomstig het voorstel om de impact van bepaalde plastic producten in het milieu te verminderen en producenten te laten bijdragen aan de kosten van afvalbeheer en het opruimen van vistuig;
  • de herziening van het mandaat van het Europees Bureau voor visserijcontrole (EBVC) om zijn doelstellingen volledig in overeenstemming te brengen met het gemeenschappelijk visserijbeleid en zijn inspectiebevoegdheden uit te breiden.

De herziene regels zullen de naleving versterken, het databeheer moderniseren en uiteindelijk de controles efficiënter maken, wat de EU-visserij ten goede zal komen. Door de wijze te verbeteren waarop de EU de handhaving van de EU-regels inzake visserij kan monitoren, wordt de strijd tegen illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij opgevoerd. Dit zal verdere ondersteuning bieden aan de doeltreffende uitvoering van de aanlandingsverplichting, die vanaf volgend jaar volledig in werking treedt en inhoudt dat vissers alle vangsten moeten aanlanden om een einde te maken aan de verspillende praktijk waarbij ongewenste vis wordt teruggegooid in zee.

Achtergrond

De huidige controleverordening (Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad), die in 2010 in werking is getreden, speelt een prominente rol bij het verbeteren van de naleving van de gezamenlijk overeengekomen regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid door de lidstaten. Ze helpt tevens bij het bewerkstelligen van een gelijk speelveld voor de marktdeelnemers. Het controlesysteem is ontworpen om:

  • te waarborgen dat enkel de toegestane hoeveelheden vis worden gevangen en illegale visserij wordt verhinderd;
  • gegevensverzameling voor het beheer van de vangstmogelijkheden mogelijk te maken;
  • ervoor te zorgen dat regels en sancties in de gehele EU op uniforme wijze worden toegepast;
  • de tracering en controle van visserijproducten in elk stadium van de toeleveringsketen, van net tot bord, mogelijk te maken.

Het voorstel van de Commissie wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad.

Meer informatie

Voorstel van de Commissie

Vragen en antwoorden

Gemeenschappelijk visserijbeleid van de EU

Europees Bureau voor visserijcontrole (EBVC)

IP/18/3978

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail