EU wil meer middelen inzetten voor beter onderwijs in noodsituaties en aanslepende crises

Met onderwijs in noodsituaties worden overal ter wereld kinderen geholpen.

De Commissie heeft vandaag een nieuw beleidskader goedgekeurd waarmee de humanitaire hulp voor onderwijs in noodsituaties en crises vanaf 2019 wordt opgetrokken tot 10 % van de totale begroting voor humanitaire hulp. Zij wil ook dat kinderen die verzeild raken in een humanitaire crisis, binnen drie maanden weer les krijgen.

"Door de toenemende humanitaire crises in de hele wereld lopen miljoenen kinderen het risico op te groeien zonder onderwijs. Het is onze plicht te zorgen dat er geen "verloren generaties" ontstaan. Met ons nieuwe beleid kunnen we kinderen beter en sneller dan voordien helpen, ook in de moeilijkste omstandigheden. Wij zullen daartoe onze samenwerking met andere donoren en partners versterken en onze hulp op korte en lange termijn beter op elkaar afstemmen. De EU neemt wereldwijd het voortouw om kinderen weer naar school te laten gaan. Wij besteden dit jaar 8 % van onze begroting voor humanitaire hulp aan onderwijs in noodsituaties, dat is acht keer meer dan in 2015. Voor 2019 streven wij naar 10 %.", zei commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing, Christos Stylianides, vandaag in Brussel bij de presentatie van de mededeling van de EU over onderwijs in noodsituaties en aanhoudende crises.

Het nieuwe beleidskader omvat vier kernprioriteiten: kinderen en jongeren moeten betere leerkansen krijgen, het onderwijs en de opleiding moeten van goede kwaliteit zijn, het onderwijs moet worden beschermd tegen aanvallen, en er moeten snel innovatieve onderwijsmogelijkheden worden geboden.

De beslissing van vandaag vormt een mijlpaal in het voornemen van de Commissie-Juncker om de miljoenen kinderen te steunen die door conflicten, gedwongen ontheemding, geweld, klimaatverandering en rampen geen goed onderwijs krijgen. Momenteel is het grootste EU-programma ooit voor onderwijs in noodsituaties het programma in Turkije ter waarde van 84 miljoen euro waarbij ouders geld krijgen op voorwaarde dat hun kinderen naar school gaan, waarvan 290 000 vluchtelingenkinderen gebruik maken.

Achtergrond

Door conflicten, gedwongen ontheemding, geweld, klimaatverandering en rampen krijgen wereldwijd miljoenen kinderen geen onderwijs. Syrië, Irak, Jemen, de bezette Palestijnse gebieden, Afghanistan, Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo zijn een aantal van de 35 door conflicten getroffen landen waar de opleiding van bijna 75 miljoen kinderen in de schoolgaande leeftijd wordt verstoord. Bij vluchtelingen gaat iets meer dan de helft van de lagereschoolkinderen naar school, in de leeftijdsgroep voor de middelbare school minder dan een kwart, en amper 1 % volgt hoger onderwijs.

Aangezien wereldwijd slechts 3 % van de humanitaire hulp naar onderwijsprojecten gaat, is de EU wereldleider geworden op het vlak van onderwijs in noodsituaties. De Commissie heeft de financiering regelmatig opgeschroefd. Zo werden in 2012 projecten in slechts zes landen gefinancierd uit de begroting voor humanitaire hulp, maar zijn dat nu wereldwijd projecten in 52 landen. Met deze middelen - ongeveer 265 miljoen euro - zijn al ruim 5,5 miljoen meisjes en jongens geholpen. Daarnaast heeft de EU in het kader van de Syrische crisis in 2011 ruim 1,5 miljard euro gemobiliseerd. Zij deed dat met EU-instrumenten en -mechanismen (het Europees nabuurschapsinstrument, humanitaire hulp, het instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede, het Regionaal Trustfonds van de Europese Unie in respons op de Syrische crisis, waarmee ook onderwijskansen worden geboden voor gastlanden die onder druk staan, zoals Libanon en Jordanië, en de EU-faciliteit voor vluchtelingen in Turkije). Erasmus+ blijft openstaan voor Syrische studenten om een tijd in het buitenland te studeren en voor Syrische universiteiten om capaciteit op te bouwen en curricula te moderniseren.

Met het voorstel van vandaag versterkt de EU de verbanden tussen de instrumenten voor humanitaire hulp en ontwikkelingssamenwerking. Zo wordt voortgebouwd op de aanzienlijke bijdrage die EU-ontwikkelingssteun al biedt aan onderwijsprojecten in kwetsbare en door crises getroffen landen en regio's in de hele wereld, onder meer door de multilaterale financiering van wereldwijde initiatieven als het wereldwijde partnerschap voor onderwijs en Education Cannot Wait.

Meer informatie

Mededeling over onderwijs in noodsituaties en aanslepende crises

Factsheet over onderwijs in noodsituaties

Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp

IP/18/3822

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail