2018: het jaar van de gelijke beloning?
Een man en een vrouw doen hetzelfde werk in dezelfde winkel. Ze drinken koffie uit dezelfde automaat. Ze hebben dezelfde chef. Toch krijgt de één 10 procent minder loon. Waarom? Omdat ze vrouw is. En dat in 2018.
Vrouwen hebben vaker een onzeker contract dan mannen. Veertig procent van hen weet niet of ze die maand hun huis en energierekening kunnen betalen. Voor hetzelfde werk krijgen vrouwen gemiddeld 10 procent minder betaald dan mannen.
Maar in de discussie over gelijke beloning, rechten en kansen voor vrouwen gaat het hier vaak niet over. Dan gaat het over het aantal vrouwen in de bestuurskamers bij grote bedrijven. VVD’er Neelie Kroes vertelt dan dat er meer vrouwen aan de macht moeten komen. Begrijp me niet verkeerd: ook aan de top horen vrouwen gelijke kansen te krijgen. Maar wie komt er op voor de vrouwen die in de winkels werken, onze bussen en treinen rijden of voor onze ouderen zorgen? Wie komt er op voor de 90%?
Dat gaan wij dus doen. Laten we een voorbeeld nemen aan IJsland. Daar heeft de nieuwe vrouwelijke premier van onze zusterpartij iets moois bedacht. Laat bedrijven - en de overheid ook trouwens - maar bewijzen dat ze vrouwen evenveel betalen als mannen. Doen ze dat? Dan krijgen ze een certificaat. Anders een boete.
Maar dan zijn we er nog niet. Nederland staat in de top drie van landen waar ouders het meeste betalen aan kinderopvang. De kinderopvang is zo duur dat vrouwen vaker in deeltijd werken. Natuurlijk beslist elke moeder en vader of en hoeveel ze willen werken. Maar laten we in 2018 ervoor zorgen dat iedere moeder die dat wil, kan werken zoveel ze wil. Wat de SP betreft kunnen kinderen kosteloos twee dagen naar de kinderopvang. Dat betalen we simpel door de kinderbijslag afhankelijk te maken van je inkomen. Waarom krijgt een miljonair dezelfde kinderbijslag als iemand met een gemiddeld inkomen?
Laten we er in 2018 voor zorgen dat geen enkele vrouw in Nederland die werkt in dezelfde winkel, voor dezelfde chef en hetzelfde werk doet, toch 10 procent minder betaald krijgt.