Europese Commissie wil sjoemelende auto-industrie aanpakken

vrijdag 28 juli 2017, 15:07

DEN HAAG (PDC) - Een team van drie of vier eurocommissarissen zal zich gaan buigen over beleid om het sjoemelen met uitstootnormen in de auto-industrie uit te bannen. Vicevoorzitter Jyrki Katainen zal samen met zijn collega's Elzbieta Bieńkowska (industrie en interne markt), Karmenu Vella (milieu) en mogelijk Vera Jourová (consumentenrechten) kijken welke maatregelen de Europese Unie kan nemen om de auto-industrie strenger te controleren.

Dit naar aanleiding van de aanhoudende stroom onthullingen over hoe verschillende autofabrikanten door middel van trucs en 'sjoemelsoftware' een veel te rooskleurig beeld gaven over de uitstoot van hun auto's. Vooral dieselauto's leken veel schoner dan zij in werkelijkheid waren. Milieunormen zijn hiermee getreden, en consumenten voorgelogen.

Dat de Commissie zo zwaar inzet is opvallend. De lidstaten zijn tot nog toe heel huiverig geweest om de controle op de auto-industrie op te geven.

Deze maatregelen staan los van mogelijke onderzoeken naar kartelvorming in de autosector, en dan met name in Duitsland. Journalisten van Der Spiegel zeggen documenten te hebben gevonden waaruit blijkt dat er al sinds 1992 prijsafspraken zijn gemaakt tussen de grote autofabrikanten. Dit spoor wordt door de Duitse autoriteiten en/of de afdeling mededinging van de Europese Commissie van eurocommissaris Vestager gevolgd.

Bron: Europese Commissie