WRR: Nederlands klimaatbeleid is te veel gericht op de korte termijn

donderdag 20 oktober 2016, 11:53

DEN HAAG (PDC) - De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) wil een nationale klimaatwet met een ambitieus emissiebudget voor broeikasgassen. Dat stelt de raad in een policy brief die vorige week verscheen.

De WRR meent verder dat het Nederlandse klimaatbeleid te veel gericht is op de korte termijn. Een klimaatwet en een nationale klimaatautoriteit moeten daar verandering in bregen. Het advies is aangeboden aan staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu.

Veel huidige klimaatmaatregelen zijn gericht op de periode tot 2020. De WRR pleit voor een koers tot 2050. De op te richten klimaatautoriteit zou de regering moeten adviseren en de langetermijnvisie moeten bewaken. De WRR beschouwt het Britse Committee on Climate Change als een inspirerend voorbeeld voor een dergelijke klimaatautoriteit.

Volgens de WRR helpt versterking van het Europese emissiehandelssysteem ook bij het handhaven van een langetermijnvisie. Daarnaast moeten nationale energiemarkten en -netwerken meer integreren, moet er een publieke investeringsfaciliteit voor klimaatprojecten komen en moet de klimaatrelevante kennisinfrastructuur versterkt worden.

Bron: WRR, EnergieOverheid