Sahar: PvdA verbijsterd over besluit Leers

De PvdA is ontzet over de beslissing van minister Leers om in hoger beroep te gaan in de zaak van het 14-jarige Afghaanse meisje Sahar. Na de duidelijke uitspraak van de rechtbank leek een positief besluit nabij, maar Leers gaat helaas tot het gaatje om dit meisje alsnog teruggestuurd te krijgen. Ik ben zwaar teleurgesteld in de minister.

Meer dan tien jaar is zij met haar broertjes in Nederland gekomen. Ze doen het fantastisch op school. Horen helemaal bij ons land. Maar Leers stuurt Sahar terug naar een land waar ze een boerka aan moet en rukt haar zo uit haar vertrouwde omgeving. Dit is gewoon een PVV-beslissing.

De PvdA vroeg eind vorig jaar samen met de andere oppositiepartijen in een brief aan de minister om Sahar en haar familie verblijf te verlenen. Er spelen twee belangrijke punten in deze zaak: het enorm lange verblijf van Sahar in Nederland en de grote risico’s om een verwesterd meisje terug te sturen naar Afghanistan. Die combinatie maakt deze zaak uniek.

Ik doe dan ook een nieuwe oproep aan minister Leers om ook met een menselijke bril naar dossiers te kijken: waarom ziet iedereen in Nederland dat dit niet kan, behalve minister Leers? Hier is geen sprake van kansloos procederen. Dit is geen frustratie van mensen. Dit is gewoon een meisje dat bijna 11 jaar in Nederland is en hier haar toekomst heeft. Ik heb er gewoon geen woorden voor.