VNL: levenslang moet levenslang blijven

Voorzitter, de moeder van een verkracht en vermoord zevenjarig meisje zei het als volgt: “mijn dochter kreeg ook geen tweede kans. De dader zou dit ook niet mogen krijgen.”

Iedereen met een beetje moreel besef zou dit verhaal onderschrijven. Gruwelijke seriemoordenaars, nietsontziende terroristen en moordende pedofielen verdienen maar één ding: een levenslange gevangenisstraf.

En natuurlijk moet levenslang altijd levenslang blijven, zoals ook tweederde van de Nederlanders aangeeft. Aan dit uitgangspunt mag op geen enkele wijze worden gemorreld. Waarom zou de dader vervroegd vrij mogen komen, terwijl nabestaanden wél levenslang hebben? Een vraag die wij vandaag aan de VVD stellen.

Want hun staatssecretaris wil verlof verlenen aan levenslang gestraften en schaft hiermee deze straf feitelijk af. Het is een harde klap in het gezicht van de nabestaanden.

Waarom doet de VVD dit in vredesnaam? Allereest omdat Europa dit wil. Weer verkiest de VVD een Europees dictaat boven de veiligheid van de Nederlandse bevolking. Een beschamende vertoning.

Het is ook wederom een gebroken VVD-belofte. De zoveelste knieval voor de PvdA. We hadden het kunnen verwachten van een partij die de kiezer eerder beloofde dat Volkert van der Graaf nooit proefverlof zou krijgen.

Voorzitter, het is tijd voor een ander politiek geluid. Voor law and order. VNL zegt: Bescherm Nederland, kies voor de nabestaanden en niet voor de seriemoordenaars. Levenslang moet levenslang blijven. Dank u wel.