Nederland gooit jaarlijks ruim 2 miljard kilo aan eten weg

maandag 29 augustus 2016, 8:26

DEN HAAG (PDC) - Dat is gemiddeld 135 kilo per persoon per jaar. De overheid hoopte in 2015 de voedselverspilling met 20 procent te hebben dringen ten opzichte van 2009, maar dat is niet gelukt. Mensen gooien voedsel vaak weg als de aangegeven houdbaarheidsdatum is verstreken, terwijl dit niet altijd betekent dat het voedsel bedorven is.

De houdbaarheidsdatum is een datum tot wanneer het eten minstens goed is. Volgens onderzoeker Toine Timmermans van de Universiteit Wageningen zijn veel producten na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum niet meteen bedorven. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken kijkt daarom of de regelgeving voor houdbaarheidsdata versoepeld kan worden.

Een andere oorzaak van voedselverspilling is dat mensen zich in de supermarkt vaak laten verleiden tot impulsaankopen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die met een boodschappenlijstje winkelen, minder eten weggooien. Ook in ziekenhuizen en in de horeca wordt veel eten weggegooid. In de ziekenhuizen vinden de patiënten het eten vaak niet lekker en in de horeca eten klanten regelmatig hun bord niet leeg.

Volgens Timmermans van de Universiteit Wageningen is het erg belangrijk dat de mentaliteit van de meeste mensen verandert. "Mensen zien voedselverspilling nog niet als een heel groot probleem", zegt Timmermans. "Het gaat om een mentaliteits- en gedragsverandering en dat is het ingewikkeldste deel van het probleem."

Bron: nos.nl, 29-08-2016