De mens gaat iets zuiniger om met de natuur

donderdag 25 augustus 2016, 11:07

DEN HAAG (PDC) - De ecologische voetafdruk die de mensheid op aarde achterlaat, wordt nog altijd groter. Dit gebeurt minder snel dan je zou verwachten op basis van de groei van de wereldbevolking en de economie. Dat concludeert een consortium van ecologen in vakblad Nature Communications. De ecologische voetafdruk meet hoeveel aardappervlak de mens voor consumptie gebruikt.

Sinds 1993 is de ecologische voetafdruk 9 procent zwaarder geworden. Dat valt mee aangezien de wereldbevolking in dezelfde periode met 23 procent is gestegen en de wereldeconomie met 153 procent. Per mens lijken we dus efficiënter om te gaan met de natuur.

De regionale verschillen in de afdruk zijn groot. Gebieden waar de mens nog geen voetafdruk heeft achtergelaten zijn alleen nog te vinden in de grote woestijnen (Sahara, Gobi, West-Australië), Siberië, en de diepste binnenlanden van Congo in Afrika en de Amazone in Zuid-Amerika.

Landbouw is zeer bepalend voor de ecologische voetafdruk. In gebieden die geschikt zijn voor landbouw is de ecologische afdruk van de mens het grootst; in gebieden die zich niet lenen voor landbouw is de afdruk het kleinst. De afgelopen decennia is er weinig veranderd in de minst vruchtbare gebieden (woestijnen) en de meest vruchtbare gebieden. De toenemende ecologische druk wordt veroorzaakt door de middencategorie, waarschuwen de onderzoekers. De mens breidt zijn agrarische activiteiten uit naar de minder vruchtbare landbouwgronden.

Bron: Trouw, woensdag 24 augustus 2016