Sluiten kolencentrales vermindert CO2 uitstoot, verhoogt energieprijs

woensdag 13 juli 2016, 11:56

DEN HAAG (PDC) - Nederland kan de uitstoot van CO2 met 31 procent terugdringen als het alle kolencentrales sluit in 2020. Hier zit echter wel een stevig prijskaartje aan vast, namelijk 7 miljard euro. Tevens komt de nettovermindering van CO2-uitstoot uit op negen procent, omdat bij de sluiting van kolencentrales in Nederland nog wel kolencentrales op andere locaties in Europa het land van stroom moeten voorzien.

Deze cijfers staan in een rapport gemaakt in opdracht van minister Kamp van Economische Zaken. Hij moet na de zomer een beslissing nemen over de eventuele sluiting van de vijf overgebleven kolencentrales. Aan de ene kant weegt het belang van de rechtszaak van Urgenda en het klimaatakkoord, maar aan de andere kant staan de onnodig hoge kosten, die onderstreept worden door de kolensector. 

De minister is al in gesprek met verschillende energiebedrijven om het gebruik van de kolencentrales uit te faseren. Tevens zal de uitslag van het hoger beroep in de Urgendazaak meer duidelijkheid verschaffen over de te nemen stappen door het kabinet.

Bron: ANP, 13 juli 2016