Gat in de ozonlaag krimpt boven de Zuidpool

maandag 4 juli 2016, 14:32

DEN HAAG (PDC) - De ozonlaag boven Antarctica is herstellende. Dat meldt de Amerikaanse ozononderzoeker Susan Solomon in vakblad Science.

Drie decennia geleden werd ontdekt dat er ozon verdween boven de Zuidpool. Het gat in de ozonlaag groeide en was jaarlijks het grootst in oktober. De ozonlaag is belangrijk, omdat die ons beschermt tegen schadelijke UV-straling van de zon. De ozonlaag wordt gelukkig tegelijkertijd ook aangevuld. In de aardse atmosfeer wordt ozon door zonlicht gevormd uit zuurstof. De afbraak van ozon ging boven Antarctica echter sneller dan de aanwas.

Cfk's (chloorfluorkoolwaterstoffen) bleken verantwoordelijk te zijn voor de afbraak van ozon. Deze stoffen werden op grote schaal gebruikt als koelvloeistof in koelkasten, airco's et cetera. In de atmosfeer bleken cfk's een vernietegende reactie aan te gaan met ozon. Cfk's kunnen niet uit de atmosfeer gehaald worden. Enkele jaren na de ontdekking van het gat in de ozonlaag is wel gestopt met de uitstoot van cfk's. We merken nu het effect van deze maatregel: het gat in de ozonlaag krimpt.

Bron: Trouw