Noordpoolijs smelt sneller, Zuidpool juist langzamer

donderdag 2 juni 2016, 12:26

DEN HAAG (PDC) - Door recente natuurverschijnselen zoals El Niño is het Noordpoolijs nog sneller aan het smelten dan normaal. Bij de Zuidpool is echter het tegenovergestelde van toepassing: hier wordt het proces juist vertraagd door de opwelling van koud water uit de diepe oceaan.

Volgens het Amerikaanse National Snow and Ice Data Centre (NSIDC) staat de totale ijsmassa op de Noordpool nu op 10,5 miljoen vierkante kilometer. De warme poolwinter in het zuiden heeft een zichzelf versterkend effect in het noorden. Volgens het NSDIC kan het zelfs voorkomen dat de Noordelijke IJszee binnen 20 tot 25 jaar ijsvrij is.

Bij de Zuidpool doet zich echter een tegenovergesteld proces voor. De onderzoekers vermoeden dat hier het smelten van ijs juist vertraagt. Hun theorie is dat de warmte die door het water wordt opgenomen direct doorgevoerd wordt richting het noorden. Dit biedt de kans voor koud water uit de diepe oceaan om op te wellen en zo het smeltproces te vertragen. Als dit warme water dat nu doorgevoerd wordt van de Zuid- richting de Noordpool op termijn zijn bestemming bereikt, zal het een nieuwe bijdrage vormen in het verder slinken van het ijsoppervlak bij de Noordpool. 

Bron: De Volkskrant, NRC Handelsblad