Geen idealistische maar een realistische kernwapenpolitiek
Voorzitter, wij danken het burgerinitiatief ‘Teken tegen kernwapens’ voor hun betrokkenheid, maar merken meteen op zij een levensgevaarlijk voorstel hebben geschreven.
Het instellen van een nationaal verbod op kernwapens is wel het minst verstandige wat Nederland zou kunnen doen. Het kabinet moet juist afstappen van de doelstelling om alle kernwapens te ontmantelen en alle tactische nucleaire wapens uit Europa te verwijderen. Laat deze krachtige wapens maar gewoon staan, juist in het belang van onze veiligheid.
Idealistische onnozele politiek kunnen we ons, zeker op dit moment in de wereldgeschiedenis, niet veroorloven. Het ondermijnt de nucleaire strategie van de NAVO. Het beëindigen van de stationering van Amerikaanse kernwapens op Europees grondgebied zou Europa weerloos maken tegen de Russische dreiging.
Voorzitter, de naïeve minister Koenders benadrukt binnen de NAVO het belang van nucleaire ontwapening. Maar hij staat daar bijna alleen in, dat stelt ook dr. Hellendoorn van de Universiteit Utrecht, geopolitiek adviseur. Dit kabinet isoleert zich wat ons betreft met zijn Woodstock-politiek en dat is schadelijk voor Nederland.
De echte vraag die we vandaag moeten stellen is de volgende. Wat doen we als de Amerikanen besluiten om zelf hun wapens uit Europa terug te trekken? Wat gebeurt er als we niet meer kunnen schuilen onder de Amerikaanse nucleaire paraplu? Juist dáár moeten we over praten.
Voorzitter, de Tweede Kamer nam eerder een motie aan waarin staat dat de F35 geen nucleaire taak mag krijgen. Een compleet verknipte motie. Wij willen dat de Nederlandse JSF’s gewoon een kernwapentaak kunnen uitvoeren binnen de NAVO-verplichtingen. En hierover dienen wij vandaag een hele mooie motie in.
Dank u wel.