Milieuorganisaties boos over opening nieuwe kolencentrale Maasvlakte

donderdag 21 april 2016, 10:30

DEN HAAG (PDC) - Op vrijdag 22 april 2016 wordt op de Maasvlakte een nieuwe kolencentrale geopend van het energiebedrijf Uniper. Milieuorganisaties zijn hier tegen en Greenpeace heeft aangegeven te gaan protesteren bij de opening. Deze organisatie vindt dat de opening van de nieuwe centrale strijdig is met het Klimaatakkoord van Parijs, dat deze week ondertekend wordt in New York.

Toen in 2007 werd afgesproken om nieuwe kolencentrales te bouwen, werd overeengekomen dat de energiebedrijven de CO2 zouden afvangen en onder de grond opslaan. Toch gebeurt dit nog niet, wat te maken zou hebben met subsidieproblemen. Gevolg hiervan is dat de uitstoot van CO2 in Nederland de afgelopen periode flink is gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissie Autoriteit (NEA).

In totaal stoten de drie nieuwe kolencentrales, een in de Eemshaven en twee op de Maasvlakte, ruim 12 miljoen ton CO2 uit. Deze uitstoot is ongeveer gelijk aan de vijf oude kolencentrales die dicht moeten, en voor een deel al dicht zijn.

Bron: www.nos.nl