Snelle dooi ijskappen Groenland ongekend vroeg

maandag 18 april 2016, 15:59
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - De dooi van ijskappen op Groenland treedt dit jaar ongekend vroeg in werking. Het Danish Meteorological Institute (DMI) heeft geconstateerd dat in twee dagen tijd van bijna 12 procent van de ijskappen meer dan een millimeter is gesmolten. Deze uitzonderlijke meting past in het beeld van de klimaatverandering, aldus het DMI.

In de twee dagen tijd zijn hoge temperaturen van 5 tot 10 graden Celsius gemeten door meerdere weerstations. Ook de hoger gelegen weerstations op de ijskappen namen zeer hoge temperaturen waar. Hier liep het kwik op tot 3,1 graden Celsius. Poolijsonderzoeker en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht Michiel van den Broeke noemt de metingen zeer uitzonderlijk: "Normaal begint het dooiseizoen in mei.". 

De oorzaak van de vroege dooi is een stromingspatroon in de atmosfeer, waarbij warme, subtropische luchtstromen over Groenland trekken, aldus Van den Broeke. Volgens Van den Broeke is de huidige meting het gevolg van de structurele klimaatverandering. Enkele decennia geleden hadden deze subtropische luchstromen nooit de dooi kunnen hebben veroorzaakt die nu plaatsvindt.

Ondanks de verbaasde reacties op de hoge temperaturen, passen de metingen in het verwachtingspatroon van klimaatwetenschappers. De verwachting is dat het massaverlies van 300 kubieke kilometer ijs per jaar zich voortzet en dat de smeltseizoenen langer worden in Groenland. 

Het is de vraag of de grootschalige dooi zich voort zal zetten deze zomer. Volgens de onderzoekers zijn de omstandigheden daarvoor wel aanwezig. Ook is het afwachten of de ijskappen de komende maanden stand zullen houden. Later in de week namen de temperaturen op Groenland weer af.

Bron: Volkskrant en Telegraaf, 15 april 2016