Kabinet maakt afspraken over verdere afname CO2

maandag 11 april 2016, 10:54

DEN HAAG (PDC) - Het kabinet heeft extra afspraken gemaakt over de reductie van CO2-uitstoot. Dat maakten staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) en minister Kamp (Economische Zaken, VVD) zaterdag bekend. Een verdere reductie is noodzakelijk om te voldoen aan de Urgenda-uitspraak van de Haagse rechtbank. Aanleiding voor de aankondiging is een rapport van een interdepartementale commissie die zich boog over het vonnis. In het najaar wordt over de gemaakte afspraken besloten.

Op korte termijn zet het kabinet in op de uitvoering van het Energieakkoord, de uitvoering kan zelfs versneld worden. Ook wordt overwogen om twee kolencentrales te sluiten. Het gaat om twee centrales uit de jaren '90: in Amsterdam en Geertruidenberg.

Op lange termijn streeft het kabinet naar een 'adequate internationale beprijzing van CO2'. Op dit moment is het nog zo dat als Nederland minder CO2 uitstoot, andere Europese landen meer mogen uitstoten. Het kabinet wil dat systeem veranderen. Verder nemen de bewindspersonen de aanbeveling over voor meer klimaatinnovatie, door de inzet van slimme nieuwe technieken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu