Aanslagen in Brussel

dinsdag 22 maart 2016, 10:09
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Vanochtend rond 8 uur vonden twee explosies plaats op het vliegveld Zaventem in Brussel. Ook worden explosies gemeld in het metrostation Maalbeek, vlakbij de Europese instellingen. Bronnen melden dat er 21 doden en 35 gewonden zijn gevallen bij de aanslagen.    

Het vliegveld, het centraal station en de metro in Brussel zijn ontruimd. De Belgische regering heeft het dreigingsniveau verhoogd naar niveau 4, het allerhoogste niveau. Het crisiscentrum in Brussel raadt iedereen in Brussel aan binnen te blijven. Gisteren zei Belgisch minister voor Binnenlandse zaken Jan Jambon al te vrezen voor activiteit van terroristische cellen na de arrestatie van Salah Abdeslam.

Eurocommissaris Kristalina Georgieva raadt medewerkers van de Europese instellingen aan thuis of binnen de gebouwen te blijven. Alle bijeenkomsten in de gebouwen zijn afgelast, zo schrijft ze op Twitter.

EU-president Donald Tusk heeft een verklaring uitgegeven waarin hij zijn medeleven betuigt. 'De Europese instellingen zijn gevestigd in Brussel dankzij de gastvrijheid van de Belgische regering en de inwoners van België. De Europese Unie zal solidair zijn en zal haar rol vervullen om Brussel, België en Europa te helpen om de dreiging van terrorisme tegen te gaan', aldus Tusk.

De Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en veiligheid heeft laten weten extra patrouilles te laten uitvoeren op Schiphol en op de luchthavens van Rotterdam en Eindhoven. Het dreigingsniveau in Nederland wordt vooralsnog niet verhoogd. 

Bron: deredactie.be, euobserver.com, NRC Handelsblad