The Guardian: 'De EU stoot 2 miljard ton CO2 te veel uit'

donderdag 10 maart 2016, 10:48

DEN HAAG (PDC) - Europa kan de gemaakte afspraken bij de klimaatconferentie in Parijs eind vorig jaar niet waarmaken. Dit beweert de Britse krant The Guardian. Volgens de krant zal Europa, tot 2050, ten minste twee miljard meer CO2 uitstoten dan in Parijs is beloofd. The Guardian baseert deze beschuldiging op een uitgelekte interne notitie van de Europese Commissie aan het Europees Parlement

Bij de klimaattop zijn afspraken gemaakt over emissierechten in Europa. Deze zouden jaarlijks met 2,2 procent verlaagd moeten worden om te voldoen aan wat Europa beloofd heeft. Toch zou dit nog niet genoeg: het aantal emissierechten zou jaarlijks met minimaal 2,3 procent moeten dalen.

Desgevraagd zegt Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) dat hij het eens is met de conclusie van The Guardian, maar dat hij de redenering als 'kort door bocht' beschouwt. Europa is verdeeld over het klimaatbeleid, waardoor het de vraag is of de lidstaten het eens kunnen worden over het aanscherpen van het beleid. Er wordt in Brussel nog gesproken over een aanpassing. 

Bron: nrc next