Luchtkwaliteit in gevaar door hogere maximumsnelheid

vrijdag 5 februari 2016, 14:27

DEN HAAG (PDC) - De luchtkwaliteit is in het geding voor snelwegen waar sinds vandaag een hogere maximumsnelheid geldt. Onderzoekers van het RIVM en TNO achten de kans groot dat de Europese normen voor luchtkwaliteit worden overschreden. 

Op 19 trajecten is de snelheid sinds vandaag verhoogd naar 130 kilometer per uur. Het gaat om onder meer trajecten op de A1, de A27, de A28 en de A58. Later dit jaar gaat ook de snelheid op delen van de A2 en de A12 omhoog.

Volgens minister Schultz neemt de luchtverontreiniging door de maatregel iets toe, maar worden de normen niet overschreden. Zij baseert zich hierbij op een onderzoek van een ingenieursbureau, waaruit blijkt dat de concentratie stikstofdioxide nooit boven de 38 microgram komt. De Europese grens staat op 40 microgram. Het RIVM, dat de cijfers voor dat onderzoek aanleverde, trekt die conclusie in twijfel. Volgens het instituut zijn uitschieters van 8 microgram mogelijk, vanwege onzekerheden in de data. Door de aantrekkende economie, rijdt er meer verkeer en zijn er meer files. Dit heeft ook gevolgen voor de concentratie stikstofdioxide. 

Bron: de Volkskrant, 5 februari