Parlementaire enquête naar doofpotten Justitie

Voorzitter, het is één grote doofpot op Justitie. Op het ministerie worden zelfs strafexpedities ingesteld tegen ambtenaren die misstanden melden. Er heerst een bestuurlijke ziekte, die alleen kan worden genezen door diepgravend onderzoek en harde maatregelen.

We hebben een premier die in de Kamer heeft gezegd dat er geen poging is gedaan om iets toe te dekken. We hebben een minister van Veiligheid en Justitie die ICT’ers de schuld gaf. Het waren keiharde leugens. De Tweede Kamer is opzichtig voorgelogen.

Voorzitter, de Commissie Oosting is er, ondanks een rapport van ruim 400 pagina’s, niet in geslaagd om alle feiten boven tafel te krijgen. Het is ook opvallend dat de commissie geen enkele ICT’er lijkt te hebben ondervraagd. De waarheid hebben we te danken aan een uitstekende journalist van Nieuwsuur en waarschijnlijk een aantal dappere ICT’ers.

Wij zeggen: laten we het nu als Tweede Kamer zelf doen. Laten we een parlementaire enquête of het nieuwe instrument van een parlementaire ondervraging instellen naar de cultuur en informatievoorziening binnen het ministerie. Iets dat ook de VVD-jongerenafdeling wil, maar waar de VVD-Tweede Kamerfractie natuurlijk de vingers niet aan durft te branden.

Voorzitter, van de Teeven-deal tot de Teeven-tap. Het ministerie moet helemaal worden doorgelicht en betrokkenen moeten onder ede worden gehoord. Of het is wachten op nieuwe doofpotten en affaires.

Dank u wel.