Gevolgen klimaatverandering worden nu echt zichtbaar

donderdag 17 december 2015, 12:00

DEN HAAG (PDC) - De gevolgen van klimaatverandering worden steeds meer zichtbaar met het smelten van ijs op de Noordpool en het kleiner worden van de ijskap van Groenland. In 2015 is de hoogste temperatuur ooit gemeten in het noordpoolgebied.

Wetenschappers zijn er achtergekomen dat de ijskap van Groenland al zeker honderd jaar aan het smelten is. Maar de afgelopen vijftien jaar is dit proces abrupt versneld. Het ijs op de Noordpool is door de hoge temperaturen in omvang afgenomen en dunner geworden. Beide processen zorgen voor een stijging van de zeewaterspiegel. Bovendien heeft het ecosysteem van de Noordpool zwaar te lijden onder deze veranderingen. 

Het klimaatakkoord van 2015 dat in Parijs werd gesloten, is volgens de wetenschappers niet voldoende om de ernstige gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. De temperatuur stijgt in het noordpoolgebied twee keer zo snel als in de rest van de wereld. Pas als we de temperatuurverhoging op aarde aanzienlijk kunnen verminderen, kunnen we er voor zorgen dat er minder ijs smelt, zo stellen wetenschappers. 

Bron: de Volkskrant